poniedziałek, 16 maja 2011

Krokieciki waflowe Adama

Prawda, że intrygująca nazwa?
Już wyjaśniam:
waflowe - bo z użyciem suchych wafli
Adama - bo tak ma na imię mój brat, który mi zdradził przepis na te pyszności.
Bo one właściwie nazwy nie miały:).
Robi się je dużo szybciej niż tradycyjne krokiety, bo nie trzeba smażyć naleśników, co mi się zważywszy na ograniczenia czasowe bardzo spodobało.
W tym wydaniu z prostym ziemniaczano-cebulowym farszem, ale następnym razem zrobię np. z dodatkiem pieczarek. 


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 duże kwadratowe suche wafle (użyłam okrągłych, ale kwadratowe będą zdecydowanie lepsze)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek - dużo
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • bułka tarta - około 1 szklanki
Ziemniaki obrać i zmielić lub dokładnie rozgnieść. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Farsz podzielić na 3 równe części i rozłożyć równomiernie na każdym z wafli.
Wafle zwijać w rulony (dobrze, gdy farsz jest jeszcze ciepły - wafle szybciej miękną).
Każdy rulon przekroić na 2 lub 3 części.
Obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażyć na złoto z każdej strony.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do sosu grzybowego. 
Ja podałam z wyraźną w smaku sałatką z czerwonej papryki, rzodkiewki, cebulki i jogurtu naturalnego. 


24 komentarze:

  1. ale mnie zadziwilas tym przepisem..wow:)

    OdpowiedzUsuń
  2. NIESAMOWITY pomysl!!!! Strasznie mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Ale jestem potwornie głodna!!!
    I na pewno wypróbuję ten patent, tylko tak sobie myślę, czy by się go dało sporządzić w piekarniku, albo zapiec...
    Aniu, jesteś wielka!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznydom - ja też byłam nieco zdziwiona jak mi brat o nim opowiadał:)
    Kasia1977 - bardzo się cieszę:)
    Lekka - wafel musi być w czymś obtoczony (zastanawiam się w czym by go można zapiec..., ale to już chyba nie będzie to samo)

    OdpowiedzUsuń
  5. REwelacyjny pomysł, wykorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No tak, nie to samo, bo nie będzie chrupiący.
    Tego najbardziej mi żal - chrupkości produktów smażonych na tłuszczu...
    A najbardziej mi się podobało, kiedy w tłusty czwartek czytałam ile oleju zużyły blogerki do usmażenia tego dnia pączków - 1,5 litra!
    Zużyłam go 1 litr przez cały ostatni rok dla 3 osobowej rodziny.
    :)

    Myślę, że mogę te krokiety obtoczyć w jajku i bułce i rzucić na ruszt - no na pewno spróbuję, bo pomysł mocno mi się spodobał.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam je i są naprawdę pyszne. Teraz się przymierzam do ich zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o takich krokietach to ja rzeczywiscie nie słyszałam...ale mnie szoknęło, ale pozytywnioe:) swietny pomysł:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja już takie robiłam takie , ale dawno temu.. pycha.

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł na odmienione krokiety :) super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. rzeczywiscie ciekawe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetna alternatywa dla zapracowanych :) Lubię to :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Grażyna - polecam:)
    Lekka - no ja zdecydowanie więcej oleju zużywam rocznie niż Ty, ale na szczęście i tak z tendencją spadkową:)
    BasiaP - bardzo się cieszę:)
    Kuchennefascynacje - fajnie, że i Tobie smakowały:)
    Jola - nie wiedziałam, że aż szokować będą;)
    Bożena1968 - powiem szczerze, że one mi się własnie z Tobą bardzo kojarzą:)
    Magda K - mi się podoba, że ta krateczka momentami się przebija:)
    Olcik - :)
    Aga - :)
    Kulinarne-smaki - podobnie jak ja:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu , a czemu ze mną się kojarzą?

    OdpowiedzUsuń
  15. Bożena-1968 - to pozytywne skojarzenie:) - u Ciebie widziałam i krokiety i kotlety w panierce - tak mi utkwiły w pamięci:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawy pomysł, nigdy bym na to nie przyszła, żeby z wafli zrobić krokiety.

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu, jestem bardzo ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kreatywna jesteś! Świetne te kotleciki są :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Avelina - ja też chyba sama bym na to nie wpadła:)
    Ola - jak krokieciki:)
    Majana - miałam natchnienie w postaci brata:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak tak, to jest mi bardzo znane ;-)) Właśnie zastanawiałam się co właściwie jest w środku ;-D Dzięki Tobie już wszystko wiem!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Zbieram się zeby je zrobić-obawiam się,że bede chciała się prrzejeśc-w końcu ziemniaki:)

    OdpowiedzUsuń
  22. ale numer!!!! pozdrawiam brata i jego kreatywnosć :))

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.