19:24

Placuszki z otrębami

Te placuszki pochodzą z menu "Dukanowców", ale bardzo mi posmakowały jako danie śniadaniowe.
Robiłam je już kilka razy, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. 
Bardziej chyba mi posmakowały w słodkiej odsłonie (wtedy już nie są takie dietetyczne:)). Wytrawne zaś polecam np. do sosu czosnkowego:).
A najbardziej smakowały te pierwsze (ze zdjęcia obok), bo zrobione przez moja siostrę:).


Składniki (na 6 malutkich placuszków):

  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka serka wiejskiego

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą przy pomocy łyżki.
Smażyć z obu stron na złoto (najlepiej bez tłuszczu, ewentualnie z dodatkiem kilku kropli oliwy).
W wersji wytrawnej podawać np. z pomidorem lub sosem czosnkowym. 
W wersji na słodko do ciasta dodać łyżeczkę cukru (u mnie trzcinowy).

14 komentarzy:

  1. a mi te plkacuszki nie wychodziły:) za pierona się nie chciały usmażyć:) ....i myślałam, ze przepis do niczego, a tu widzę, że po prostu pecha miałam:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jola - wszystko z Tobą w porządku - mi też za pierwszym samodzielnym razem nie wyszły - ale i tak były smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. One są pyszne, też je lubię:))

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie fajne :) chyba zakupię otręby:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam lubię niektóre z tych dukanowych przepisów. Najbardziej oczywiście z niedukanowymi dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam się za bardzo na dukanowej kuchni, ale te placki do mnie przemawiają. A szczególnie te z czosnkowym sosem, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu cieszę się,że najbardziej smakowały te mojej produkcji;) my natomiast lubimy je z suszonym czosnkiem...serek wiejski dla dukanów oczywiście light;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, te które jadłam u Ciebie, to chyba był ten pierwszy samodzielny raz? Pamiętam, że łatwo nie było i nie dawały się przewracać na drugą stronę, ale ostatecznie całkiem nieźle się prezentowały, a smakowały wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam, jadam i wszystkim polecam.:)
    U mnie od razu wyszły dobrze, bo je robię ze zwykłego twarogu, a nie z serka wiejskiego - lubię konkretniejsze.:)
    Ale wersji na ostro, przyznam, że jeszcze nie próbowałam.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. urocze ostatnie zdjęcie ;) tez prędzej chyba polubiłabym słodką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetne te placuszki, zjadłabym bardzo chętnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Są bardzo dobre. Smażyłam je sobie swego czasu, mimo, że nie byłam na diecie. Bardzo smaczne i apetycznie u Ciebie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Otrębowe? Mmh! Już mi smakują!

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń