czwartek, 7 listopada 2013

Tort Barbie

Tort Barbie
Tort Barbie przygotowałam na trzecie urodziny Ewy. 
Zrobił furorę na przyjęciu urodzinowym wśród zgromadzonych dziewczynek. 
Przyznaję, że i ja jestem z niego bardzo dumna, ponieważ nie przypuszczałam, że aż tak mi się uda. 
A co najważniejsze był bardzo smaczny, zgodnie z życzeniem Ewy - czekoladowy. 

Składniki biszkoptu:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • plus poncz (użyłam soku z ananasów (z puszki), ale można też nasączyć przegotowaną wodą z sokiem z cytryny i cukrem pudrem)
Białka ubić z cukrem na sztywno. Przy pomocy łyżki połączyć z żółtkami, przesianą mąką i kakao. Przelać do blaszek. Biszkopt upiekłam w stalowej miseczce, wysmarowanej masłem (góra sukienki) oraz tortownicy, z dnem wyłożonym papierem (20 cm). Piec około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu biszkoptami rzucić (patrz film). Ostudzone biszkopty przeciąć na warstwy i uformować kształt dołu sukni.  W środku wydrążyć otwór na umieszczenie lalki (użyłam kartonowej rolki po foli spożywczej) Pozostawić ścinki biszkoptu (przydadzą się).

Składniki masy:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku i ostudzonej)
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i żelatynę. Dosłodzić do smaku i wstawić na chwilę do lodówki. 
Blaty biszkoptu nasączać sokiem i smarować tężejącą masą śmietanową. Po uformowaniu całości, okruszkami biszkoptu zalepić miejsca, gdzie widać masę śmietanową (żeby nie stykała się bezpośrednio z masą z pianek). Biszkopt wstawić do lodówki. 

Masa z pianek marshmallow:
  • 250 g pianek (białych lub kolorowych)
  • 2 łyżki wody
  • cukier puder (około 600 g)
  • opcjonalnie barwniki spożywcze
Stalową miskę ustawić na garnku z parującą wodą i wlać do niego wodę oraz wrzucić pianki. Rozpuścić pianki cały czas mieszając. Dodać 2-3 łyżki cukru. Wymieszać i zdjąć z ognia. Masę przełożyć na blat oprószony cukrem pudrem i zagniatać aż do momentu, gdy przestanie się kleić do rąk. Jeżeli chcemy uzyskać masę kolorową dodać barwnik spożywczy
W otworze w biszkopcie umieścić lalkę (nogi owinąć folią spożywczą). Rozwałkować masę z pianek i uformować sukienkę (osobno gorset, osobno dół sukni). Ozdobić np. kokardkami lub gotowymi cukrowymi perełkami. Przechowywać w lodówce. 

W związku z tym, że w sukienkę lalki nie bardzo było jak wbić świeczki, ze skrawków biszkoptu oraz masy uformowałam mini torcik


12 komentarzy:

  1. Aniu,
    gratuluję i podziwiam!
    Szczęścia dla małej Ewy życzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie Ty masz talenty niesamowite :). Najlepszego dla Ewci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - serdecznie Ci dziękuję:) Talentem bym tego nie nazwała - bardziej odwagą:):):)

      Usuń
  3. Bajowy tort: marzenie. Zdolną mamę ma Ewa, nie ma co !
    Najlepsze życzenia !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten tort robi furorę :) marzenie małej księżniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana to zapewne marzenie każdej małej dziewczynki ... a więc i ja za jakiś czas będę go piekła:) Będę się wówczas posiłkować Twoimi radami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego !:) a taki torcik zrobila moja tesciowa na pierwsze urodziny mojej corci , :) Swietny jest

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny tort ! na urodziny córki zrobię na pewno ! Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - myślałam o Tobie, kiedy go opisywałam:) Byłam pewna, że podejmiesz wyzwanie.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.