08:01

Tort Barbie

Tort Barbie
Tort Barbie przygotowałam na trzecie urodziny Ewy. 
Zrobił furorę na przyjęciu urodzinowym wśród zgromadzonych dziewczynek. 
Przyznaję, że i ja jestem z niego bardzo dumna, ponieważ nie przypuszczałam, że aż tak mi się uda. 
A co najważniejsze był bardzo smaczny, zgodnie z życzeniem Ewy - czekoladowy. 

Składniki biszkoptu:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • plus poncz (użyłam soku z ananasów (z puszki), ale można też nasączyć przegotowaną wodą z sokiem z cytryny i cukrem pudrem)
Białka ubić z cukrem na sztywno. Przy pomocy łyżki połączyć z żółtkami, przesianą mąką i kakao. Przelać do blaszek. Biszkopt upiekłam w stalowej miseczce, wysmarowanej masłem (góra sukienki) oraz tortownicy, z dnem wyłożonym papierem (20 cm). Piec około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu biszkoptami rzucić (patrz film). Ostudzone biszkopty przeciąć na warstwy i uformować kształt dołu sukni.  W środku wydrążyć otwór na umieszczenie lalki (użyłam kartonowej rolki po foli spożywczej) Pozostawić ścinki biszkoptu (przydadzą się).

Składniki masy:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku i ostudzonej)
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i żelatynę. Dosłodzić do smaku i wstawić na chwilę do lodówki. 
Blaty biszkoptu nasączać sokiem i smarować tężejącą masą śmietanową. Po uformowaniu całości, okruszkami biszkoptu zalepić miejsca, gdzie widać masę śmietanową (żeby nie stykała się bezpośrednio z masą z pianek). Biszkopt wstawić do lodówki. 

Masa z pianek marshmallow:
  • 250 g pianek (białych lub kolorowych)
  • 2 łyżki wody
  • cukier puder (około 600 g)
  • opcjonalnie barwniki spożywcze
Stalową miskę ustawić na garnku z parującą wodą i wlać do niego wodę oraz wrzucić pianki. Rozpuścić pianki cały czas mieszając. Dodać 2-3 łyżki cukru. Wymieszać i zdjąć z ognia. Masę przełożyć na blat oprószony cukrem pudrem i zagniatać aż do momentu, gdy przestanie się kleić do rąk. Jeżeli chcemy uzyskać masę kolorową dodać barwnik spożywczy.
W otworze w biszkopcie umieścić lalkę (nogi owinąć folią spożywczą). Rozwałkować masę z pianek i uformować sukienkę (osobno gorset, osobno dół sukni). Ozdobić np. kokardkami lub gotowymi cukrowymi perełkami. Przechowywać w lodówce. 
Żeby masa nie odklejała się od biszkoptu należy posmarować go masą maślaną (patrz tutaj). 

W związku z tym, że w sukienkę lalki nie bardzo było jak wbić świeczki, ze skrawków biszkoptu oraz masy uformowałam mini torcik



10 komentarzy:

  1. Aniu,
    gratuluję i podziwiam!
    Szczęścia dla małej Ewy życzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie Ty masz talenty niesamowite :). Najlepszego dla Ewci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - serdecznie Ci dziękuję:) Talentem bym tego nie nazwała - bardziej odwagą:):):)

      Usuń
  3. Bajowy tort: marzenie. Zdolną mamę ma Ewa, nie ma co !
    Najlepsze życzenia !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten tort robi furorę :) marzenie małej księżniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana to zapewne marzenie każdej małej dziewczynki ... a więc i ja za jakiś czas będę go piekła:) Będę się wówczas posiłkować Twoimi radami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego !:) a taki torcik zrobila moja tesciowa na pierwsze urodziny mojej corci , :) Swietny jest

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny tort ! na urodziny córki zrobię na pewno ! Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - myślałam o Tobie, kiedy go opisywałam:) Byłam pewna, że podejmiesz wyzwanie.

      Usuń