Tort Barbie przygotowałam na trzecie urodziny Ewy.
Zrobił furorę na przyjęciu urodzinowym wśród zgromadzonych dziewczynek.
Przyznaję, że i ja jestem z niego bardzo dumna, ponieważ nie przypuszczałam, że aż tak mi się uda.
A co najważniejsze był bardzo smaczny, zgodnie z życzeniem Ewy - czekoladowy.
Składniki biszkoptu:
Zrobił furorę na przyjęciu urodzinowym wśród zgromadzonych dziewczynek.
Przyznaję, że i ja jestem z niego bardzo dumna, ponieważ nie przypuszczałam, że aż tak mi się uda.
A co najważniejsze był bardzo smaczny, zgodnie z życzeniem Ewy - czekoladowy.
Składniki biszkoptu:
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- plus poncz (użyłam soku z ananasów (z puszki), ale można też nasączyć przegotowaną wodą z sokiem z cytryny i cukrem pudrem)
Białka ubić z cukrem na sztywno. Przy pomocy łyżki połączyć z żółtkami, przesianą mąką i kakao. Przelać do blaszek. Biszkopt upiekłam w stalowej miseczce, wysmarowanej masłem (góra sukienki) oraz tortownicy, z dnem wyłożonym papierem (20 cm). Piec około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu biszkoptami rzucić (patrz film). Ostudzone biszkopty przeciąć na warstwy i uformować kształt dołu sukni. W środku wydrążyć otwór na umieszczenie lalki (użyłam kartonowej rolki po foli spożywczej) Pozostawić ścinki biszkoptu (przydadzą się).
Składniki masy:
- 300 ml śmietany 30%
- 200 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- 2 łyżki żelatyny (rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzątku i ostudzonej)
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i żelatynę. Dosłodzić do smaku i wstawić na chwilę do lodówki.
Blaty biszkoptu nasączać sokiem i smarować tężejącą masą śmietanową. Po uformowaniu całości, okruszkami biszkoptu zalepić miejsca, gdzie widać masę śmietanową (żeby nie stykała się bezpośrednio z masą z pianek). Biszkopt wstawić do lodówki.
Masa z pianek marshmallow:
- 250 g pianek (białych lub kolorowych)
- 2 łyżki wody
- cukier puder (około 600 g)
- opcjonalnie barwniki spożywcze
Stalową miskę ustawić na garnku z parującą wodą i wlać do niego wodę oraz wrzucić pianki. Rozpuścić pianki cały czas mieszając. Dodać 2-3 łyżki cukru. Wymieszać i zdjąć z ognia. Masę przełożyć na blat oprószony cukrem pudrem i zagniatać aż do momentu, gdy przestanie się kleić do rąk. Jeżeli chcemy uzyskać masę kolorową dodać barwnik spożywczy.
W otworze w biszkopcie umieścić lalkę (nogi owinąć folią spożywczą). Rozwałkować masę z pianek i uformować sukienkę (osobno gorset, osobno dół sukni). Ozdobić np. kokardkami lub gotowymi cukrowymi perełkami. Przechowywać w lodówce.
Żeby masa nie odklejała się od biszkoptu należy posmarować go masą maślaną (patrz tutaj).
Żeby masa nie odklejała się od biszkoptu należy posmarować go masą maślaną (patrz tutaj).
W związku z tym, że w sukienkę lalki nie bardzo było jak wbić świeczki, ze skrawków biszkoptu oraz masy uformowałam mini torcik.
Aniu,
OdpowiedzUsuńgratuluję i podziwiam!
Szczęścia dla małej Ewy życzę.
Amber - serdecznie dziękujemy.
UsuńJakie Ty masz talenty niesamowite :). Najlepszego dla Ewci!
OdpowiedzUsuńEvitaa - serdecznie Ci dziękuję:) Talentem bym tego nie nazwała - bardziej odwagą:):):)
UsuńBajowy tort: marzenie. Zdolną mamę ma Ewa, nie ma co !
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia !
Ten tort robi furorę :) marzenie małej księżniczki :)
OdpowiedzUsuńKochana to zapewne marzenie każdej małej dziewczynki ... a więc i ja za jakiś czas będę go piekła:) Będę się wówczas posiłkować Twoimi radami:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego !:) a taki torcik zrobila moja tesciowa na pierwsze urodziny mojej corci , :) Swietny jest
OdpowiedzUsuńPiękny tort ! na urodziny córki zrobię na pewno ! Sylwia
OdpowiedzUsuńSylwia - myślałam o Tobie, kiedy go opisywałam:) Byłam pewna, że podejmiesz wyzwanie.
Usuń