niedziela, 3 listopada 2013

Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym
Eklerki uwielbiamy. 
Wbrew pozorom jest to całkiem proste w wykonaniu ciastko, może troszeczkę czasochłonne, ale dla takiego efektu naprawdę warto. 
Moje eklery nadziałam pysznym kremem budyniowym, ale możecie je również podać np. z bitą śmietaną. 
Porcja jest dosyć spora (upiekłam eklerki na dwóch dużych blachach z piekarnika), ale uważam, że nie warto jej zmniejszać:)

Składniki ciasta:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
Mleko, masło, wodę cukier i sól zagotować. Odstawić z ognia i wsypać mąkę. Wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką) i z powrotem ustawić na gazie. Cały czas mieszać (rozcierać ewentualne grudki), aż ciasto nieco odparuje (na dnie garnka pojawi się nalot) - przez około 2 minuty. Ciasto ostudzić i przy pomocy miksera (na średnich obrotach) wymieszać z jajkami (wrzucać pojedynczo). Ciasto wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (formować podłużne eklerki szprycą lub po prostu wykładać łyżką). Piec w 180 stopniach około 18 minut z termoobiegiem - czas wydłużyć jeśli zdecydujecie się zrobić duże eklery. 

Składniki masy (za przepis dziękuję Lidii-Kamili):
  • 900 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 cukry waniliowe (można zastąpić zwykłym cukrem (50 g) jeżeli lubicie mniej słodkie to cukier można pominąć (pod warunkiem użycia budyniów z cukrem:))
  • 3 budynie waniliowe (z cukrem, na 500 ml)
Budynie ugotować z dodatkiem cukru. Powstały budyń jest bardzo gęsty. Budyń dobrze ostudzić. 
Masło utrzeć z żółtkami (jajka dokładnie wymyć, sparzyć - białka można zamrozić). Do dokładnie utartej masy dodawać po łyżce budyniu. Kolejną dodawać w momencie dokładnego wymieszania poprzedniej (na średnich obrotach). 
Powstałą masą nadziewać ptysie. Opcjonalnie można je oprószyć po wierzchu cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Przechowywać w lodówce. 



16 komentarzy:

  1. już od dłuższego czasu chodzą za mną takie eklerki i chyba przyszedł czas aby je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam eklerki, domowe muszą być jeszcze lepsze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, ciekawa jestem smaku domowych eklerków. Jadłam tylko i wyłącznie jak do tej pory kupne. I tak jak mówiesz, nie jest to aż takie skomplikowane, zawsze myślałam, że to nie jest takie hop siup :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez uwielbiam eklerki! :) Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami, bardzo lubię eklerki, Twoje wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. :) nie wiem czy zdecyduje sie na domowe eklerki ale jestem pewna ze smakuja wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajeczne - to chyba najwłaściwsze określenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu a jak przyjadę do Ciebie, to zrobisz?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki budyń kupić? Na ile ml wody?

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu ja tez je uwielbiam (choć ptysie chyba bardziej) .... ale jeszcze sama ich nie robiłam:) piękne Ci wyszły:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam i wyszły świetnie! Polecam nie są aż takie trudne....:))
    Pozdro!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy do nich się daje proszek do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia bbb - nie daje się proszku

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.