08:00

Surówka z selera, marchwi i żurawiny

Surówka z selera, marchwi i żurawiny
Do tej pory żurawinę albo po prostu podjadałam, albo dodawałam do wypieków. 
Wpadłam, na pomysł urozmaicenia żurawiną surówki do obiadu i wybór padł na połączenie jej z selerem i marchwią. 
Surówka sama w sobie jest na tyle bogata w smaki, że nie trzeba jej niczym przyprawiać. 
Wystarczy po prostu wymieszać składniki.

Składniki:
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • pół średniej wielkości selera
  • 1 duża marchewka
  • 100 g jogurtu naturalnego
Żurawinę drobno posiekać lub zmielić i wymieszać z jogurtem. Selera i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Wymieszać z jogurtem żurawinowym. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. 


Przepis dodaję do akcji:

Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie




7 komentarzy:

  1. Jestem pewna ze smakuje wyjatkowo :) Bardzo lubie zurawine

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię zurawinę w sałatkach. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widać żurawina dobra do wszystkiego :-) Do tej pory najbardziej smakował mi seler z orzechami i winogronem w połówkach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja a jaka zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To co proste zawsze jest pyszne:) buziaki Aniu

    OdpowiedzUsuń