08:00

Cannelloni z mozzarellą

Cannelloni z mozarellą

W ramach cyklu Viva la pasta! przedstawiamy dzisiaj bardzo prostą i szybką potrawę. 
Cannelloni zostało tu po prostu nadziane mozzarellą i polane aromatycznym, pomidorowym sosem. Mimo prostoty jest to jednak bardzo smaczne danie. 
Ze względu na proste (ulubione) składniki u mnie spotkało się z dużą aprobatą ze strony dzieci. 

Składniki:
  • opakowanie makaronu cannelloni
  • 3 łyżki oliwy + do posmarowania formy
  • 1 ząbki czosnku (duży)
  • 300 ml pomidorów z puszki (krojonych) lub przecieru pomidorowego
  • 400 g sera mozzarella
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól

Makaron obgotować przez 2-3 minuty. Odcedzić (w miarę ostrożnie, żeby nie uszkodzić rurek). Mozzarellę pokroić w kostkę (można też użyć startej) i nadziać nią makaron. Cannelloni ułożyć w natłuszczonej formie. 
Na patelnię polaną oliwą wrzucić obrany ząbek czosnku (jeden duży, lub dwa małe).Po minucie wlać pomidory. Doprawić do smaku solą. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec wyjąć czosnek i sosem pomidorowym polać cannelloni. Całość posypać parmezanem i zapiec w piekarniku przez 20 minut (180 stopni)











Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu w wykonaniu Aleksandry w Toskanii.






13 komentarzy: