08:00

Sucharki Piłsudskiego

Sucharki Piłsudskiego

Józef Piłsudski nie lubił kawy, za to przepadał za mocno słodzoną herbatą, podawaną z sucharkami z cukrem i cynamonem (litewskimi) i kruchym plackiem ze śliwkami.
Z okazji Narodowego Święta Niepodległości przygotowałam właśnie cynamonowe sucharki, z lekką nutą pomarańczy. 
Ciekawa jestem czy tak właśnie smakowały ulubione sucharki Józefa Piłsudskiego...
Jednego jestem pewna - nam bardzo smakują:)

Składniki (porcja na 32 sucharki):
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • cukier i cynamon do posypania sucharków po wierzchu


Żółtka (jedno białko pozostawić do posmarowania po wierzchu, drugie można zamrozić) ubić z cukrem na puszystą masę (przy pomocy miksera). Do mąki dodać suche składniki, wlać masę jajeczną oraz roztopione masło i mleko, a także skórkę z pomarańczy. Wyrobić ciasto (używam miksera ze spiralnymi końcówkami) i odstawić je w ciepłe miejsce żeby podwoiło swoją objętość. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek wysmarowanych masłem (użyłam dwóch keksówek). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować białkiem. Piec  około 35 minut w 180 stopniach ( w trakcie pieczenia przykryć papierem do pieczenia, żeby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił). 








Ostudzone ciasto pokroić na kromeczki ok. 1 cm i posypać cukrem i cynamonem. Piec (suszyć) w 150 stopniach około 20 minut lub 13 minut z termoobiegiem. 

5 komentarzy:

  1. Fajna nazwa...muszę kiedy zrobic takie sucharki..

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasteczka. Podoba mi się taki wpis na dzisiejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam sucharków, a jako dziecko je uwielbiałam! Twoje wyglądają niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Badzo lubię sucharki, jednak takich domowych to ja jeszcze nie jadłam:). Zapisuję przepis:) buziaki

    OdpowiedzUsuń