wtorek, 12 listopada 2013

Rozwiązanie konkursu - Lubella

Bardzo dziękuję Wszystkim za udział w makaronowym konkursie z marką Lubella.
Wszystkie przesłane przez Was przepisy były naprawdę bardzo apetyczne.
Wyłonienie dwóch zwycięskich potraw nie było proste, ale w końcu się udało!

Nagrodzone osoby to: 

Joanna Sięka 
Izabela Buryło. 

Serdecznie gratuluję!!! Proszę o przesłanie Waszych adresów do wysyłki nagród.

Propozycje Joanny (urzekły mnie obie):




Muszelki z jarmużem i mięsem

Kilka gałązek jarmużu
średnia cebula
2 ząbki czosnku
mięso mielone
papryczka chili, tymianek, majeranek

Jarmuż dokładnie myję, usuwam z liści stwardniałą część, a pozostałą kroję na mniejsze kawałki. Parzę wrzątkiem i odsączam.
Na patelni rozgrzewam oliwę i szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję rozgnieciony czosnek i pokrojoną małą papryczkę chili (może być suszona). Chwilkę smażę razem, następnie dodaję jarmuż i duszę pod przykryciem, aż liście zmiękną (ok. 6 minut).
W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu szklę cebulę z rozgniecionym czosnkiem i dodaję mięso - smażę, dodając tymianek i majeranek. Podsmażone mięso dodaję do jarmużu.
W lekko osolonej wodzie gotuję makaron, odcedzam i łączę z jarmużem i mięsem.

Podając można posypać całość startym serem żółtym.














Pomarańczowy makaron z karmelizowanymi gruszkami i granatem

3 twarde gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
owoc granatu
1 pomarańcza
makaron

1. Karmelizujemy gruszki:
Na patelni roztapiam masło, dodaję do niego cukier - chwilkę razem podgrzewam, gdy zacznie przybierać złotą barwę  dodaję uprzednio obrane i pokrojone na plasterki/kawałki gruszki. Duszę razem ok. 5-7 minut.
2. Makaron muszelki, rurki, ślimaczki (jaki kto lubi, spaghetti też może być ;)) gotuję w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaję sok z połówki pomarańczy (można dodać również trochę otartej skórki pomarańczowej lub pomarańcze w ogóle pominąć).

Makaron odcedzamy, polewamy gruszkami i posypujemy owocami granatu.


Propozycja Izabelli:

Kostki schabu duszone z warzywami podane na świderkach.
Dla mnie to jesienne wspomnienie lata :) Kolorowe danie,
które bardzo cieszy zwłaszcza małe oczka moich córeczek. Polecam :)

A oto co będzie potrzebne:

0,5 kg świderków z pszenicy durum ulubionej firmy (jedna paczka)
0,5 kg schabu
2 średnie pietruszki
3 duże marchewki
2 papryki (żółta i czerwona)
3 pomidory (lub 3/4 słoika domowego przecieru pomidorowego)
2 łyżki domowego koncentratu pomidorowego jeśli robimy ze świeżych pomidorów
2 cebule
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól i pieprz

Schab kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm, wrzucamy na duża, głęboką
patelnie i podsmażamy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę oleju
rzepakowego. Kiedy mięso już się podsmaży dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę i dusimy do czasu aż cebula zmięknie. Na patelnie dolewamy
szklankę wody i kiedy potrawa zacznie wrzeć dodajemy pokrojoną w
plasterki pietruszkę i marchewkę oraz koncentrat pomidorowy. Paprykę
obieramy ze skórki (najlepiej podpiekając w piekarniku), kroimy w
paseczki i dodajemy na patelnie.  Przykrywamy pokrywką i dusimy na
małym ogniu ok. 20 minut. W tym czasie parzymy pomidory i kroimy w
ósemki, natkę pietruszki siekamy (nie za drobno) i dodajemy na
patelnie, ale już nie przykrywamy. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz
łyżeczkę słodkiej papryki. Całość dusimy kolejne 20 minut, do
miękkości schabu i uzyskania gęstego sosu. Jeśli po tym czasie schab
będzie jeszcze twardy należy dolać ok. pół szklanki wrzącej wody i
dusić do czasu aż woda odparuje a mięsko dojdzie w sosie. Potrawę
podaję z makaronem świderkami, sosik genialnie oblepia wszystkie
zakamarki makaronu i nic się nie marnuje z niego.

2 komentarze:

  1. Bardzo dziękuje :) Jest mi bardzo miło i gratuluje pani Joannie.

    Iza Buryło.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) a ja gratuluję Pani Izie :) i również dziękuję za docenienie :) a wszystkim polecam jarmuż, bo warto.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.