Bułeczki pszenne z dodatkiem mąki pszennej-graham, która jest lekko wyczuwalna, ale nie są to typowe grahamki.
Bardzo ładnie wyrastają i zachowują świeżość, więc można je spokojnie upiec wieczorem na śniadanie następnego dnia.
Inspiracją do upieczenia tych bułek były bułeczki Oli.
Składniki (na 12 bułek):
Wszystkie składniki połączyć ze sobą ręcznie lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami, wyrabiając sprężyste ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je i podzielić na 12 części. Uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut żeby wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika bułki wysmarować oliwą. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni (włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika).
Bardzo ładnie wyrastają i zachowują świeżość, więc można je spokojnie upiec wieczorem na śniadanie następnego dnia.
Inspiracją do upieczenia tych bułek były bułeczki Oli.
Składniki (na 12 bułek):
- 3 szklanki maki pszennej T650
- 1 szklanka mąki pszennej graham T1850
- 1/3 szklanki oliwy + oliwa do smarowania po wierzchu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki mleka (ciepłego)
- 7 g drożdży
Oooooooo... A ja akurat na glodniaka siadlam, zeby wiadomosci codzienne przejrzec... Blad nowicjusza, a nie baby z doswiadczeniem! ;)
OdpowiedzUsuńKasia1977 - o tak:) poważny błąd:)
Usuńpyszne będą świetne na śniadanie:D
OdpowiedzUsuńJustyna - zgadza się:)
Usuńbardzo smakowicie wyglądają, wyglądają na bardzo mięciutkie i puszyste :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię;)
OdpowiedzUsuńPaulina - super i smacznego:)
Usuń