07:53

Bułki pszenne

Bułki pszenne
Bułeczki pszenne z dodatkiem mąki pszennej-graham, która jest lekko wyczuwalna, ale nie są to typowe grahamki. 
Bardzo ładnie wyrastają i zachowują świeżość, więc można je spokojnie upiec wieczorem na śniadanie następnego dnia. 
Inspiracją do upieczenia tych bułek były bułeczki Oli

Składniki (na 12 bułek):
  • 3 szklanki maki pszennej T650
  • 1 szklanka mąki pszennej graham T1850
  • 1/3 szklanki oliwy + oliwa do smarowania po wierzchu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki mleka (ciepłego)
  • 7 g drożdży








Wszystkie składniki połączyć ze sobą ręcznie lub przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami, wyrabiając sprężyste ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je i podzielić na 12 części. Uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30 minut żeby wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika bułki wysmarować oliwą. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni (włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika). 



7 komentarzy:

  1. Oooooooo... A ja akurat na glodniaka siadlam, zeby wiadomosci codzienne przejrzec... Blad nowicjusza, a nie baby z doswiadczeniem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne będą świetne na śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowicie wyglądają, wyglądają na bardzo mięciutkie i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń