Potrawa jest to klasyczna,
Zupełnie ponadczasowa.
Znana jest już od lat wielu.
Sałatka jarzynowa.
Urok jej niewątpliwie
na tym właśnie polega,
że użyć do niej możesz
czego Ci właśnie potrzeba.
Choć niepozorna i prosta,
na stołach jednak króluje.
Jarzyny, jajka, majonez
to zestaw, który smakuje!
Wiele jej odmian istnieje.
Każda swój urok posiada.
Kto choć raz sałatki spróbuje,
ten potem często ją zajada.
Składniki (sałatka najbardziej klasyczna, ilości przybliżone, można zmniejszać, zwiększać, zmieniać i modyfikować, bo na tym urok sałatki jarzynowej polega:)
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 marchewki
- mały seler
- mały por lub cebula
- 3 średnie kiszone ogórki (lub konserwowe)
- puszka groszku lub kukurydzy (można też dodać jedno i drugie)
- 2-3 jajka
- mały słoik majonezu
- sól, pieprz
Warzywa ugotować w skórkach, w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać (można też użyć warzyw wcześniej gotowanych np. w rosole (u nas się to nie zdarza, bo zjadamy je z zupą). Ugotowane na twardo jajka obrać. Wszystkie powyższe składniki pokroić w kostkę. Dodać pokrojonego pora i warzywa z puszki oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce (najlepsza po 2-3 godzinach).
Wpis powstał przy okazji akcji Majany na FB:)
Wpis powstał przy okazji akcji Majany na FB:)
tradycyjna najlepsza:)
OdpowiedzUsuńWspaniała klasyka:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna klasyka ;)
OdpowiedzUsuńAniu, pyszną sałatkę zrobiłaś i wierszyk do tego cudny! :)
OdpowiedzUsuńCieszę sie, ze wzięłaś udział w tej spontanicznej akcji :)
Majana - wszystko dzięki Twojej super akcji!:)
UsuńJa dziś tez zrobilam z tym , ze moja jest bez selera za to z jablkiem i odrobina musztardy do smaku.
OdpowiedzUsuńAnna - też czasem dodaję musztardę:)
UsuńUwielbiam ją:) .... choć u nas w domu robi się ją w wersji mocno okrojonej:) buziaki
OdpowiedzUsuń