08:00

Zupa z jarmużu z makaronem

Zupa z jarmużu z makaronem

Tego jeszcze w Viva la pasta! nie było!
Po pierwsze zupa.
Po drugie: dwie różne zupy. 
Po trzecie: jeden, wspólny składnik: makaron typu riso. 
Umówiłyśmy się z Aleksandrą, że ugotujemy zupy niespodzianki, z makaronem w kształcie ziarenek ryżu. 
Moja zupa, może niepozornie wyglądająca, ale zapewniam, że przebogata w smak, powstała na bazie niedocenianego, zapominanego jarmużu. 
Z góry założyłam, że mój syn nie zje jej na pewno, ale kiedy usłyszał o właściwościach jarmużu zjadł i poprosił o dokładkę. 
A sam niepozorny jarmuż (czyli ozdobna kapusta) zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne, a także przeciwnowotworowe. Zawiera duże ilości witaminy K i C, Beta-karotenu, luteiny i wapnia. 









Składniki:

  • 100 g makaronu typu riso
  • 4 duże łodygi jarmużu
  • 1 duża pietruszka
  • mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek oraz pokrojonego w półplasterki pora (tylko białą część). Dodać postrzępiony jarmuż (tylko liście, bez łodygi). Całość chwilę podsmażyć, a następnie zalać wodą - tak żeby zakryła dokładnie wszystkie składniki. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę pietruszkę. Posolić do smaku i gotować do uzyskania miękkości. Całość zmiksować i doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Lekko przestudzoną zupę wymieszać ze śmietaną i podawać z makaronem. 

Zapraszam Was do obejrzenia, jaką zupę z makaronem riso przygotowała Aleksandra w Toskanii


14 komentarzy:

  1. Koniecznie chce sprobowac jarmuzu, gdyz przypomina on toskanska kapusta: cavolo nero. Chce porownac smaki. Taka zupke zjadlabym juz dzis! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - miałam to samo skojarzenie, kiedy zobaczyłam u Ciebie cavolo nero:)

      Usuń
  2. Jarmużu jeszcze nie jadłam, a bardzo mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na zupę nie jadlam czegos takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zdrowa zupa. Również słyszałam o antyrakowych właściwościach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym z dokładką jak Twój syn :-) Ale nigdzie nie widziałam jarmużu ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm nie jadłam nigdy nic z jarmużu... jestem bardzo ciekawa. Chętnie bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna Aniu.
    Jarmuż bardzo lubię.
    Ostatnio robiłam z nim hiszpańską tortillę.
    POzdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie skończyliśmy jeść zupkę wg Twojego przepisu, została zjedzona do ostatniej łyżki :), nawet dzieci zjadły :) Jarmuż dziś debiutował w naszym domu, był to zdecydowanie pyszny debiut. Mi w smaku przypominała trochę zupę z brokułów, mąż stwierdził że jest lepsza :) Pozdrawiam Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - świetnie, że Wam posmakowała! Mi też przypominała brokułową, ale taką "z pazurem":)

      Usuń
  9. Ciekawe czy uda mi się znaleźć gdzieś jarmuż, bo zupa wygląda smakowicie:) uwielbiam zielone zupy:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. zupa wspaniała w smaku, polecam

    OdpowiedzUsuń