środa, 20 listopada 2013

Ciastka z płatkami owsianymi i żurawiną

Ciastka z płatkami owsianymi i żurawiną

Ciasteczka, które zrobiły u nas ogromną furorę. Upieczone przeze mnie spontanicznie podczas akcji "zużyj zapasy":) 
Wielką zwolenniczką jedzenia płatków owsianych nie jestem, ale w takiej formie i owszem lubię. Ciasteczka bardzo smakowały dzieciom. Normalnie może kręciłyby nosem na żurawinę, ale rozdrobniłam ją i okazało się, że jest przepyszna. Kiedy Olek poczęstował ciastkiem kolegę w szkole, ten orzekł, że powinnam otworzyć interes i zarobić fortunę na tych ciastkach:) Zdecydowanie do przemyślenia:)

Składniki (25 ciastek):

  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,25 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Żurawinę drobno posiekać lub zmielić (na drobne kawałki, nie papkę). Wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę. 
Wyjąć i uformować walec o średnicy około 4 cm, a następnie pociąć go w plastry przy pomocy ostrego noża. Powstałe w ten sposób ciasteczka rozpłaszczyć (użyłam w tym celu tłuczka do mięsa) i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 10 minut. 

Przepis dodaję do akcji: 

Wielkie Święto Żurawiny 2013


11 komentarzy:

  1. Kupiłam dzisiaj żurawine z zamiarem wypieku chleba z jej dodatkiem... ale moze skusze się też na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite ciasteczka. :) Porywam kilka sztuk.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro koledzy Olka namawiają do hurtowego wyrobu to może trzeba do sklepiku szkolnego podrzucać? Smacznie i ZDROWO ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielką miłośniczką zdrowych, owsianych ciastek:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolega Olka ma łeb do interesów! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. skradłaś moje serce tymi ciasteczkami :) Robię !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kilka tygodniu temu wpadłam tu na chwilę w poszukiwaniach jakiegoś przepisu na szybkie ciastka owsiane i postanowiłam przetestować ten przepis. Już po wyjęciu z pieca okazało się , że te ciastka skradły moje serce ( i całej mojej rodziny ;) ) i na stałe zagościły w naszym podwieczorkowym menu. Świetna alternatywa dla "kupnych" ciastek zarówno dla małych jak i dużych łasuchów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta - to bardzo się cieszę:) Zapraszam do wypróbowania również innych przepisów:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.