poniedziałek, 4 listopada 2013

Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami

Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami
źródło przepisu


Kolejny chleb wspólnie wypieczony z innymi blogerkami.
Chleb pszenny, na zakwasie, wzbogacony karmelizowanym porem i pestkami dyni i słonecznika.
Taki z aromatycznym i bogatym wnętrzem.
Mój syn kręcił na niego nosem, kiedy zobaczył, że kroję pory, ale znęcił go zapach świeżo upieczonego i został jego fanem:)
Z podanego przepisu wychodzą dwa spore bochenki, ale po pierwsze chleb znika z zaskakującą prędkością, a po drugie dobrze zachowuje świeżość. 

Zaczyn (na 12 h wcześniej):

  • 2 łyżki zakwasu pszennego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (T 650)
  • 3/4 szklanki wody
Składniki wymieszać ze sobą. Miseczkę zakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce. 
Aby sprawdzić czy zaczyn jest gotowy należy nabrać go na łyżeczkę i wrzucić do szklanki z wodą. Jeżeli nie tonie można się zabrać do dalszych czynności. Jeżeli tonie, musi dalej fermentować. 

Ciasto właściwe:
  • 2 szklanki wody
  • 800 g mąki pszennej (T 650)
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżki soli
  • zaczyn (- 2 łyżki, które odkładamy jako bazę kolejnego zakwasu)
  • 2 duże pory
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 200 g pestek ze słonecznika
  • 100 g pestek z dyni
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
Do miski wlać wodę i zaczyn. Wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać rękami, ale nie wyrabiać. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut. 
W tym czasie na oliwie podsmażyć pory pokrojone w cienkie plastry. Gdy już zmiękną dodać miód i ocet. Podgrzewać do momentu aż płyn odparuje, a pory pokryją się ciemną glazurą. Zdjąć z patelni i ostudzić. Na tej samej patelni rozpuścić masło i usmażyć na złoto pestki dyni i słonecznika. Zdjąć i ostudzić. Do ciasta dodać sól i ostudzone dodatki. Wymieszać przy pomocy miksera. Następnie wyłożyć na blat i podsypując mąką wyrobić gładkie ciasto chlebowe (powinno ładnie odchodzić od blatu). Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i przykryć ściereczką Odstawić na 2 godziny (w międzyczasie, dwukrotnie, w 45 minutowych odstępach wyjąć ciasto i rozpłaszczyć je, a następnie złożyć na trzy). Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 2-3 części i uformować kule. 

Odstawić je na 20 minut. Następnie uformować bochenki i przełożyć je do koszyków do wyrastania lub do naczyń wyłożonych lnianą ściereczką i wysypanych mąką. Ciasto pozostawić 4 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia, naciąć i piec w naparowanym piekarniku, w 230 stopniach przez około 40 minut.












Razem ze mną chleb upiekły:





27 komentarzy:

  1. Aniu,bochenek wspaniały!
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - jeszcze raz dziękuję za zorganizowanie akcji.

      Usuń
  2. jaki okazały okaz! fantastycznie Ci wyszedł:) pozdrawiam i do następnego razu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piegusek1976 - dziękuję, miło było znowu się spotkać przy wspólnym pieczeniu:)

      Usuń
  3. O a tu jeszcze nie byłam. Jak ładnie pachnie świeżym domowym pieczywem! Też taki upiekłam!
    Pozdrawiam!
    P.s.
    A mój synuś nie widział jak przygotowywałam chleb i jak tylko był gotowy od razu miał na niego chętkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Codojedzenia.pl - witam:) i zapraszam częściej:)

      Usuń
  4. Fajny ten Twój bochen, prawie jak koło od wozu :-) Cudny jest. Ja jestem zachwycona jego smakiem. A zapach przywodzi na myśl kromkę z domowym smalcem, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W. - tak, mi też zapach przywodził na myśl pajdę ze smalcem:)

      Usuń
  5. Ale urodziwy, Aniu! A zdjecie córeczki z bochnem bezcenne. Pachnie przez monitor :) Dziekuje za wspanialy czas i do następnej akcji. Sciskam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malarka - dziękuję i do następnej akcji:)

      Usuń
  6. Aniu wspaniały bochen, a zdjęcie Córci z chlebem w łapkach urzekające. Dziękuję za wspólne chwile przy kolejnym pysznym chlebie. Do miłego zobaczenia przy następnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urtica1 - dziękuję:), Ewie ciężko się było powstrzymać, żeby go od razu nie ugryźć:)

      Usuń
  7. Piękny bochenek! Zdjęcie Słodziaka zachwyca! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila - dziękuję za wspólne wypiekanie:)

      Usuń
  8. Wcale się nie dziwię, że znęcił go ten zapach. :D
    Chlebek rewelacyjny!
    Dziękuję za wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha - dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. Jest idealny :)

    Dziękuje za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały bochen! Śliczna Córcia! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś już tylko wspomnienie zostało po chlebie i dobrze,że się moge napatrzeć na Wasze piekne chleby,
    bo nie odstepuje mnie ochota, aby znowu upiec ten sam.Miło jest razem piec.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapach tego chleba jest w stanie skusić każdego!
    Fantastyczny bochen:)
    Do zobaczenia przy kolejnym pieczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczny synek! Cieszę się, że dał mu drugą szansę ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale cudne chlebki :) moje dzieci też zjadały bez zastrzeżeń :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny wypiek, aż zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aniu, cudowny:-) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. miło mi było piec z Wami ! pierwszy raz mam za sobą !

    OdpowiedzUsuń
  18. Widzę, ze nie tylko Olkowi zasmakował:) ..... ślicznie Ci się upiekl Aniu:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.