poniedziałek, 24 czerwca 2013

Tort piłka ozdobiony masą z pianek marshmallow


To mój pierwszy tort ozdobiony masą z pianek marshmallow (z pewnością nie ostatni). Niespodziankowy, na urodziny Olka:)
Wyszedł tak jak trzeba (no może poza niedociągnięciami w masie (był straszliwy upał i szybko mi schła na łączeniach)). 
W każdym razie tort, wypełniony truskawkowo-serową pianką i owocami, był akurat na gorące, czerwcowe przyjęcie. 

Przygotowanie tortu naprawdę nie jest trudne, ale trzeba przewidzieć czas na tężenie sporej ilości masy - dobrze więc podzielić przygotowania na odpowiednie etapy:)

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • dodatkowo: pół słoika dżemu truskawkowego i 1/2 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy małej cytryny do nasączenia biszkoptu
Z powyższych składników upiec biszkopt. Jak prawidłowo upiec biszkopt zobacz tutaj (klik)

Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty i jeden z nich (ze spodu biszkoptu) przeciąć na 8 części. 
Miskę wyłożyć folią spożywczą i jej spód wyłożyć częściami biszkoptu. 


Z drugiego blatu wyciąć wąskie prostokąty i wyłożyć miskę łącząc je z poprzednimi kawałkami. 


 Powstałą w ten sposób biszkoptową miskę nasączyć wodą z cytryną, a następnie wysmarować dżemem truskawkowym (pozostawiając trochę dżemu i ponczu do nasączenia i wysmarowania ostatniego blatu)


Składniki masy truskawkowej:
  • 300 g truskawek
  • 200 g śmietanki 30%
  • 500 g twarogu (z wiaderka)
  • 1,5 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 3/4 szklanki wody
  • opcjonalnie cukier puder do smaku (ja nie dałam wcale)
Śmietanę ubić i dodawać (stopniowo) twaróg (cały czas mikserem, na zmniejszonych obrotach). Dodać ostudzoną i dobrze wymieszaną galaretkę, a na koniec łyżką wymieszać z truskawkami (przeciętymi na ćwiartki). Masę przelać do miski. 
Wierzch przykryć ostatnim blatem biszkoptu, uprzednio nasączonym i wysmarowanym dżemem. Nożem odciąć wystające krawędzie biszkoptu. 


Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu przełożyć ciasto na talerz lub paterę, odwracając miskę do góry dnem. Zdjąć folię. 


Masa z pianek marshmallow:
  • 200 g pianek (najlepiej białych)
  • barwnik spożywczy (użyłam w żelu)
  • 2-3 łyżki wody
  • cukier puder (około 500 g)


Metalową miskę ustawić na garnku wypełnionym w 1/3 wodą. Podgrzewać na małym ogniu. Do miski wlać wodę i wsypać pianki. Roztopić je, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać i masę przełożyć na blat mocno oprószony cukrem pudrem. Masę z pianek zagniatać z cukrem pudrem (cały czas stopniowo go dosypując), aż przestanie się kleić. 



Z gotowej masy odłożyć 1/4 i dodać do niej kilka kropli barwnika. Zagniatać do uzyskania odpowiedniego koloru (cały czas podsypywać cukrem). Obie masy rozwałkować i wykrawać sześciokąty i pięciokąty. Kawałki masy układać bezpośrednio na biszkopcie. Dociskać do siebie krawędzie figur. 
Tort przechowywać w lodówce. 

27 komentarzy:

  1. bajer! Syn musiał byc bardzo szczęśliwy, mega pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador Dali - oj był:) bardzo mu się podobał:)

      Usuń
  2. www.anielskieprzysmaki.pl-super!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny! Zachwyt dzieci na pewno bezcenny :-)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczny :) Synek musiał być zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekny ! na bank zrobie synkowi :D talent!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny tort - idealny byłby dla mojej siostry, ogromnej fanki piłki nożnej :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, jesteś niesamowita! świetny pomysł, słyszałam o masie z pianek, ale wydaje się ona nawet nie taka trudna jak myślałam o tym pierwotnie.
    Udał się fenomenalnie a Ty jesteś mistrzynią :) i tortów i piłki nożnej :)))
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super, muszę kiedys spróbować taki zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mój syn zamówił u mnie piłkę na sierpień. Do tej pory robiłam ten kształt z rolady biszkoptowej bo mało pracochłonne ale może spróbuję w sposób jaki pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, napewno skorzystam z tej propozycji w sierpniu, na urodziny mojego synka ! Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  11. Napracowałaś się, efekt świetny :). I bardzo mi się podoba wnętrze tortu, apetyczne mmm.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny wyszedł Ci ten tort .... Olek na pewno był bardzo dumny ze swojej mamy:) .... bardzo podoba mi się wypełnienie piłki - [p [rpstu przepyszne:) buziaki, a dla Olka jeszcze raz wszystkiego dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tort "Piłka" z przepisu wyszedł wspaniały, wszystkim bardzo smakował , wypełnienie tortu naprawde pyszne. Zamiast truskawek dałam maliny, dekorację tortu nie zrobiłam z pianek, ale z masy budyniowej, a sześciokąty zrobiłam ze startej czekolady.
    Tak naprawdę ten tort nie był taki skomplikowany, a efekt fantastyczny, dzieciom ( i nie tylko) bardzo się podobał. Może kiedyś spróbuje zrobić dekorację z pianek, ale wcześniej muszę zaopatrzyć się w barwniki. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - w sumie to wyszedł zupełnie inny:) Domyślam się, że to na urodziny synka? Wszystkiego najlepszego!!!!

      Usuń
  14. Dziekuje za pomysl. Tak, swietowalismy wczoraj, a corce zrobilam torcik wisniowy /juz bez okazji/ przepis takze z Twojego blooga. Byly wiec dwa torty i bylo pysznie ! Dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można dać mrożone truskawki, a jeśli tak czy należy je wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone niestety się nie nadają. Polecam wykorzystanie świeżych borówek amerykańskich.

      Usuń
  16. Dziękuję za odpowiedź.
    A jakieś inne owoce oprócz borówek mogłyby być? Mam na myśli takie, które są dostępne jeszcze o tej porze roku, np. brzoskwinie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej mogą być brzoskwinie.

      Usuń
    2. Jak najbardziej mogą być brzoskwinie.

      Usuń
  17. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.