10:30

Tort piłka ozdobiony masą z pianek marshmallow

To mój pierwszy tort ozdobiony masą z pianek marshmallow (z pewnością nie ostatni). Niespodziankowy, na urodziny Olka:)
Wyszedł tak jak trzeba (no może poza niedociągnięciami w masie (był straszliwy upał i szybko mi schła na łączeniach)). 
W każdym razie tort, wypełniony truskawkowo-serową pianką i owocami, był akurat na gorące, czerwcowe przyjęcie. 

Przygotowanie tortu naprawdę nie jest trudne, ale trzeba przewidzieć czas na tężenie sporej ilości masy - dobrze więc podzielić przygotowania na odpowiednie etapy:)

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • dodatkowo: pół słoika dżemu truskawkowego i 1/2 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy małej cytryny do nasączenia biszkoptu
Z powyższych składników upiec biszkopt. Jak prawidłowo upiec biszkopt zobacz tutaj (klik)

Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty i jeden z nich (ze spodu biszkoptu) przeciąć na 8 części. 
Miskę wyłożyć folią spożywczą i jej spód wyłożyć częściami biszkoptu. 


Z drugiego blatu wyciąć wąskie prostokąty i wyłożyć miskę łącząc je z poprzednimi kawałkami. 


 Powstałą w ten sposób biszkoptową miskę nasączyć wodą z cytryną, a następnie wysmarować dżemem truskawkowym (pozostawiając trochę dżemu i ponczu do nasączenia i wysmarowania ostatniego blatu)


Składniki masy truskawkowej:
  • 300 g truskawek
  • 200 g śmietanki 30%
  • 500 g twarogu (z wiaderka)
  • 1,5 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 3/4 szklanki wody
  • opcjonalnie cukier puder do smaku (ja nie dałam wcale)
Śmietanę ubić i dodawać (stopniowo) twaróg (cały czas mikserem, na zmniejszonych obrotach). Dodać ostudzoną i dobrze wymieszaną galaretkę, a na koniec łyżką wymieszać z truskawkami (przeciętymi na ćwiartki). Masę przelać do miski. 
Wierzch przykryć ostatnim blatem biszkoptu, uprzednio nasączonym i wysmarowanym dżemem. Nożem odciąć wystające krawędzie biszkoptu. 


Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu przełożyć ciasto na talerz lub paterę, odwracając miskę do góry dnem. Zdjąć folię. 


Masa z pianek marshmallow:
  • 200 g pianek (najlepiej białych)
  • barwnik spożywczy (użyłam w żelu)
  • 2-3 łyżki wody
  • cukier puder (około 500 g)


Metalową miskę ustawić na garnku wypełnionym w 1/3 wodą. Podgrzewać na małym ogniu. Do miski wlać wodę i wsypać pianki. Roztopić je, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać i masę przełożyć na blat mocno oprószony cukrem pudrem. Masę z pianek zagniatać z cukrem pudrem (cały czas stopniowo go dosypując), aż przestanie się kleić. 



Z gotowej masy odłożyć 1/4 i dodać do niej kilka kropli barwnika. Zagniatać do uzyskania odpowiedniego koloru (cały czas podsypywać cukrem). Obie masy rozwałkować i wykrawać sześciokąty i pięciokąty. Kawałki masy układać bezpośrednio na biszkopcie. Dociskać do siebie krawędzie figur. 
Żeby masa się nie odklejała najlepiej posmarować biszkopt masą maślaną (patrz tutaj)
Tort przechowywać w lodówce. 

27 komentarzy:

  1. bajer! Syn musiał byc bardzo szczęśliwy, mega pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Salvador Dali - oj był:) bardzo mu się podobał:)

      Usuń
  2. www.anielskieprzysmaki.pl-super!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny! Zachwyt dzieci na pewno bezcenny :-)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczny :) Synek musiał być zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekny ! na bank zrobie synkowi :D talent!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny tort - idealny byłby dla mojej siostry, ogromnej fanki piłki nożnej :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, jesteś niesamowita! świetny pomysł, słyszałam o masie z pianek, ale wydaje się ona nawet nie taka trudna jak myślałam o tym pierwotnie.
    Udał się fenomenalnie a Ty jesteś mistrzynią :) i tortów i piłki nożnej :)))
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super, muszę kiedys spróbować taki zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mój syn zamówił u mnie piłkę na sierpień. Do tej pory robiłam ten kształt z rolady biszkoptowej bo mało pracochłonne ale może spróbuję w sposób jaki pokazałaś.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, napewno skorzystam z tej propozycji w sierpniu, na urodziny mojego synka ! Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  11. Napracowałaś się, efekt świetny :). I bardzo mi się podoba wnętrze tortu, apetyczne mmm.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny wyszedł Ci ten tort .... Olek na pewno był bardzo dumny ze swojej mamy:) .... bardzo podoba mi się wypełnienie piłki - [p [rpstu przepyszne:) buziaki, a dla Olka jeszcze raz wszystkiego dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tort "Piłka" z przepisu wyszedł wspaniały, wszystkim bardzo smakował , wypełnienie tortu naprawde pyszne. Zamiast truskawek dałam maliny, dekorację tortu nie zrobiłam z pianek, ale z masy budyniowej, a sześciokąty zrobiłam ze startej czekolady.
    Tak naprawdę ten tort nie był taki skomplikowany, a efekt fantastyczny, dzieciom ( i nie tylko) bardzo się podobał. Może kiedyś spróbuje zrobić dekorację z pianek, ale wcześniej muszę zaopatrzyć się w barwniki. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - w sumie to wyszedł zupełnie inny:) Domyślam się, że to na urodziny synka? Wszystkiego najlepszego!!!!

      Usuń
  14. Dziekuje za pomysl. Tak, swietowalismy wczoraj, a corce zrobilam torcik wisniowy /juz bez okazji/ przepis takze z Twojego blooga. Byly wiec dwa torty i bylo pysznie ! Dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można dać mrożone truskawki, a jeśli tak czy należy je wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone niestety się nie nadają. Polecam wykorzystanie świeżych borówek amerykańskich.

      Usuń
  16. Dziękuję za odpowiedź.
    A jakieś inne owoce oprócz borówek mogłyby być? Mam na myśli takie, które są dostępne jeszcze o tej porze roku, np. brzoskwinie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń