08:26

Ciasto z rabarbarem i nutką pomarańczy

Po tym jak ostatnio przypomniałam sobie ciasto z sokiem pomarańczowym postanowiłam upiec jego letnią wersję z rabarbarem, a właściwie to kompotem rabarbarowym. Nie zabrakło w nim również nuty pomarańczy, ponieważ te dwa smaki moim zdaniem doskonale do siebie pasują. Dodatkowo w cieście znalazły się też kawałki rabarbaru, co sprawiło, że ciasto stało się jeszcze bardziej owocowe. Schłodzone w lodówce jest idealne na ciepłe dni.

Składniki ciasta (blaszka 22 cm x 33 cm):
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki letniej wody
  •  2 duże łodygi rabarbaru





Przy użyciu miksera ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać masło i wodę, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na nim kawałki rabarbaru. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Ciasto ostudzić i nasączyć sokiem z pomarańczy.

Składniki masy:
  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym (bez cukru)
  • 5 kopiastych łyżek cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (do nasączenia ciasta)
2 łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, dodać skórkę pomarańczową, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz cukier i zagotować z 1 litrem wody (tak jak kompot). Odlać 3/4 szklanki klarownego kompotu i ostudzić. Pozostałą część zmiksować (tworząc rabarbarowy mus) i zagotować. Ostudzony kompot wymieszać z budyniami i wlać do gotującego się musu rabarbarowego. Powstanie gęsta masa, którą należy wylać na wcześniej upieczone ciasto. Po wystudzeniu masy wylać na nią tężejącą galaretkę pomarańczową. Ciasto przechowywać w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Jakie pyszne ciasto na lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - ono w ogóle takie na cały rok, bo można też skorzystać z innych kompotów:)

      Usuń
  2. fajny pomysł na letnie ciasto .... można pokombinować z różnymi owocami:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysl Aniu! :) Faktycznie caly rok mozna robic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda! Ta galaretka na wierzchu dopełnia całości, super :)

    OdpowiedzUsuń