19:38

Pesto z liści buraków

Samo zdrowie!
To pesto ma jakąś niesamowitą moc, bo na konsumpcję skusił się nawet mój syn-niejadek i zjadł całą porcję. 
Liście buraków lekko barwią na różowo makaron, co sprawia, że typu spaghetti przypominał nam nieco dżdżownice:)
W każdym razie danie pyszne i bogate w witaminy. Zachęcam do spróbowania!

Składniki:

  • liście z dużego pęczka botwinki (bez łodyg)
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika (łuskanych)
  • oliwa (kilka łyżek)
  • sól (do smaku)






Wszystkie składniki zmiksować ze sobą (ja użyłam blendera). 
Podawać np. z makaronem spaghetti. 

11 komentarzy:

  1. dochodzę do wniosku, że można zrobić pesto z każdej zieleniny :]
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! Świetny pomysł na użycie botwinki do czegoś innego niż botwinka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko - u mnie botwinka ma zdecydowanie więcej zastosowań:)

      Usuń
  3. takiej wersji jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - zachęcam do spróbowania:)

      Usuń
  4. A do czego jeszcze używasz?bo u nas ląduje tylko w zupie:) no i od wczoraj w pesto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sajgonka - Do farszu pierożków, nadzienia tarty i na pizzy:)

      Usuń
  5. Wow, świetny przepis, a dziś właśnie mam w planie zakup botwinki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam wszelkie pesto :)

    OdpowiedzUsuń