czwartek, 20 czerwca 2013

Młoda kapusta duszona (ze śmietanką)


Młodą kapustę przyrządza się prosto. 
Sama w sobie jest przepyszna i nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, a jeśli już to kilka prostych. 
Tak jak w przypadku tej potrawy. 
Jest idealna jako dodatek do głównego dania, ale może też funkcjonować jako samodzielny posiłek. 
Dodanie śmietanki sprawia, że staje się lekko kremowa i bardzo delikatna.Koperek nieco ją ożywia. 
Mogę ją jeść i jeść...i jeść...:)

Składniki:

  • duża młoda kapusta
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 200 g śmietanki 30%
  • pół małego pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku




Kapustę dokładnie umyć i liście pokroić w niezbyt drobne kwadraty. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Do dużego garnka wlać oliwę i wrzucić kapustę. Podlać niewielką ilością wody. Gdy kapusta troszkę zmięknie dodać marchewki i pietruszkę. Całość dusić do uzyskania miękkości przez warzywa, co jakiś czas mieszając (nadmiar wody powinien odparować). Doprawić solą do smaku.  Pod koniec gotowania dodać pieprz i koperek oraz śmietankę. 

10 komentarzy:

  1. Wiesz, że ze śmietanką chyba jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - polecam spróbować:) Można się zakochać:)

      Usuń
  2. Młoda kapustę można zawsze jeść i jeść i nigdy nie mieć dośc ...a ja w tym roku młoda kapustę musze omijać:( .... buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - domyślam się, że z powodu karmienia? Szkoda, ale odbijesz sobie za rok:)

      Usuń
  3. Mniam :)) daj chociaż łyżkę, proszę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - jedna łyżka to byłby sadyzm:) Od razu trzeba więcej:)

      Usuń
  4. Kapustka pyszna, polecam ! zjedliśmy w niedziele na obiadek ! Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - super! A my wczoraj:) Tylko syna nie mogę namówić..., bo kapusta jest niejadalna.

      Usuń
  5. Wyszla przepyszna. Przepis idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna - u mnie w tym sezonie ta kapusta króluje!:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.