Młodą kapustę przyrządza się prosto.
Sama w sobie jest przepyszna i nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, a jeśli już to kilka prostych.
Tak jak w przypadku tej potrawy.
Jest idealna jako dodatek do głównego dania, ale może też funkcjonować jako samodzielny posiłek.
Dodanie śmietanki sprawia, że staje się lekko kremowa i bardzo delikatna.Koperek nieco ją ożywia.
Mogę ją jeść i jeść...i jeść...:)
Składniki:
- duża młoda kapusta
- 2-3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 2-3 łyżki oliwy
- 200 g śmietanki 30%
- pół małego pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Kapustę dokładnie umyć i liście pokroić w niezbyt drobne kwadraty. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Do dużego garnka wlać oliwę i wrzucić kapustę. Podlać niewielką ilością wody. Gdy kapusta troszkę zmięknie dodać marchewki i pietruszkę. Całość dusić do uzyskania miękkości przez warzywa, co jakiś czas mieszając (nadmiar wody powinien odparować). Doprawić solą do smaku. Pod koniec gotowania dodać pieprz i koperek oraz śmietankę.
Wiesz, że ze śmietanką chyba jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - polecam spróbować:) Można się zakochać:)
UsuńMłoda kapustę można zawsze jeść i jeść i nigdy nie mieć dośc ...a ja w tym roku młoda kapustę musze omijać:( .... buziaki zasyłam
OdpowiedzUsuńJola - domyślam się, że z powodu karmienia? Szkoda, ale odbijesz sobie za rok:)
UsuńMniam :)) daj chociaż łyżkę, proszę :).
OdpowiedzUsuńEvitaa - jedna łyżka to byłby sadyzm:) Od razu trzeba więcej:)
UsuńKapustka pyszna, polecam ! zjedliśmy w niedziele na obiadek ! Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - super! A my wczoraj:) Tylko syna nie mogę namówić..., bo kapusta jest niejadalna.
UsuńWyszla przepyszna. Przepis idealny :-)
OdpowiedzUsuńAnna - u mnie w tym sezonie ta kapusta króluje!:)
Usuń