czwartek, 6 czerwca 2013

Tort z masą truskawkową

Typowo letni torcik. Z masą z serka i truskawek oraz orzeźwiającą galaretką.
Lubię połączenie truskawek z czekoladą, dlatego zdecydowałam się w tym wypieku na kakaowy biszkopt. Torcik upiekłam z okazji pewnej rocznicy, którą obchodzimy z mężem. 
Mąż był nim zachwycony:) Ja też:)

Składniki biszkoptu (tortownica 20 cm):
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Przy pomocy łyżki wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przelać do tortownicy (nie trzeba jej natłuszczać) i piec ok. 25 minut w 200 stopniach. Zaraz po upieczeniu najlepiej rzucić biszkoptem (jak? - zobacz na filmie:))
Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwie połowy. 

Masa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 500 g serka śmietankowego (naturalnego)
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, w zależności od kwaśności truskawek)
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i połowę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Pozostałą połowę zmiksować. 
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i ostudzić (może być letnia). 
Serek, zmiksowane truskawki, cukier oraz galaretkę wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu (łyżką) wymieszać z pokrojonymi truskawkami. 

Dodatkowo:
  • poncz do nasączenia: sok wyciśnięty z dużej pomarańczy (plus 2-3 łyżki przegotowanej wody)
  • galaretka o smaku truskawkowym
  • ok. 100 g truskawek
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć masę truskawkową (kilka łyżek zostawić do posmarowania wierzchu tortu). Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć go pozostałym ponczem i całość posmarować pozostawioną masą truskawkową. Na wierzchu ułożyć kawałki truskawek i całość zalać tężejącą galaretką. 


20 komentarzy:

  1. muszę zrobić, jest idealny na lato! tylko niech to lato przyjdzie!!!
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - jest w sumie wiosna jeszcze to lato ma szansę dotrzeć:)

      Usuń
  2. Ale pyszny torcik, kremowy i truskawkowy, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nashelly - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Pysznie wyglada :) Gratuluje z okazji rocznicy!:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie, truskawki i krem truskawkowy... Pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - "pełnia szczęścia" - tak w sumie powinien się nazywać:)

      Usuń
  5. Napewno pyszny, chyba jutro zrobię ten torcik ! Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - zrób, dzieciom powinien smakować:) Mój mąż zjadając ostatni kawałek prosił żeby niebawem zrobić go jeszcze raz:)

      Usuń
  6. Dalszego słodkiego, tak jak ten tort, życia Wam życzę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczko - dziękujemy, akurat tak w sam raz:), nie za słodko, bo wiadomo, że nadmiar słodyczy szkodzi;)

      Usuń
  7. Torcik wyszedł wspaniały! Miałam troche obaw,że jedna galaretka do takiej ilości serka to troche mało, zanim mase serową nałożyłam na biszkopt, chłodziłam ją w lodówce aby bardziej stężała. Torcik wyszedł jednak idealny ! jest właściwa konsystencja masy serowej do biszkotpa. Jest to kolejny bardzo udany przepis z tego bloga, z którego skorzystałam . Dziękuję. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - bardzo się cieszę, że smakował! I kolejny raz jest mi niezmiernie miło, że korzystasz z moich przepisów!

      Usuń
  8. A mi nie urósł taki jak na zdjęciu- nie wiem dlaczego bo robiłam zgodnie z przepisem :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt nie urósł? Bo akurat biszkoptu samego to nie ma na zdjęciach. Nie można się sugerować tym z filmiku, bo jest na 5 jajkach. W tym przepisie jest niższy na 3. Cały torcik natomiast jest dosyć wysoki:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciastka ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone masło orzechowe mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka sól słonecznik tarta tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żelatyna żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.