To klasyczny sernik na zimno. Z dodatkiem sezonowych owoców - w tym przypadku truskawek.
Można go jednak przyrządzać przez cały rok w wersji bez owoców lub z owocami z puszki (np. brzoskwiniami).
Składniki (blacha 22cm 33cm):
- 3-4 opakowania herbatników (szkolnych) + mleko do nasączenia
- 1 kg twarogu do serników (w wiaderku)
- 400 g śmietany 30%
- 4 płaskie łyżki żelatyny +1/3 szklanki wrzątku
- cukier puder do smaku (dałam 10 płaskich łyżek)
- sok z połowy cytryny (można zastąpić np. aromatem waniliowym)
- ok. 600 g truskawek
- 2 galaretki o smaku truskawkowym rozpuszczone w 800 ml wody
Blaszkę wyłożyć np. folią aluminiową. Herbatniki zamoczyć krótko w mleku i wyłożyć nimi dokładnie spód blaszki.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany (mieszać nadal przy pomocy miksera, na zmniejszonych obrotach) dodać twaróg oraz cukier puder i sok z cytryny (sok nadaje lekko orzeźwiającej nuty, ale można go też zastąpić jakimś ulubionym aromatem). Na sam koniec wlać ostudzoną żelatynę (uwaga: należy ją dobrze rozmieszać żeby nie było grudek, może być letnia). Masę wylać na herbatniki.
Pozbawione szypułek truskawki ułożyć na masie serowej. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Pozbawione szypułek truskawki ułożyć na masie serowej. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Moja ulubiona wersja, to ta z truskawkami właśnie. Idealne ciasto na lato. :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak klasyka, uwielbiam sernik na zimno na upały najlepszy
OdpowiedzUsuńPycha!:) Idealny by byl dzis bo mamy taki upal od rana ze juz nie wiem gdzie sie schowac i co jesc :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki:) .... buziaki
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada...lubie takie ciasta na zimno..
OdpowiedzUsuńPyszności. Chętnie bym zjadła choć kawałeczek. Mniam, kusi :)
OdpowiedzUsuńWygląda na cudnie :)
OdpowiedzUsuń