Chlebek bananowy cieszy się u nas sporym powodzeniem, więc postanowiłam posunąć się dalej i upiec bułeczki z dodatkiem bananów.
Zdecydowałam się na mąkę pszenną i drożdże, mając nadzieję, że bułeczki wyjdą delikatne.
Takie właśnie wyszły. Dodatek gorzkiej czekolady i orzechów włoskich doskonale z tą delikatnością kontrastuje. Dla mnie idealnie.
Najlepsze lekko ciepłe z masłem:)
Składniki (30 małych bułeczek):
- 2 mocno dojrzałe (średnie) banany
- 1 żółtko
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka letniego mleka + 2 łyżki do smarowania bułeczek po wierzchu
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1/2 szklanki posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich
- 30 g posiekanej niezbyt drobno gorzkiej czekolady
Banany obrać ze skóry i zmiksować. Dodać pozostałe składniki (oprócz orzechów i czekolady) i wyrobić ciasto (wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami).
Wyłączyć mikser i dodać orzechy i czekoladę - wymieszać łyżką lub ręką.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść ciasto ponownie (jeżeli jest zbyt klejące to podsypać mąką obficie). Kiedy ciasto przestanie się kleić uformować z niego wałek i przy pomocy dużego noża odkrawać kilkucentymetrowe kawałki, z których formować okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i smarować po wierzchu mlekiem.
Odstawić na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńMniam!:) Ale masz slodka ta coreczke!:)))
OdpowiedzUsuńorety, wyglądają bardzo uroczo, a smakiem pewnie powalają z nóg. muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowneeeee :)
OdpowiedzUsuńAniu,
OdpowiedzUsuńczy została choć jedna?
Po apetycie Córeczki widać,że chyba mam płonne nadzieje...
Śliczne pyszne bułeczki. :)
OdpowiedzUsuńI widać Córci posmakowały.:)
Zajadająca Córcia jest najlepszą rekomendacją dla tych bułeczek:) buziaki Aniu:)
OdpowiedzUsuńChciałabym tylko spytać, czy z droższy i mleka trzeba zrobić rozczyn?Pozdrawiam.EWA
OdpowiedzUsuńEwa - jeżeli używasz suchych to nie. W przypadku użycia świeżych - tak, najlepiej wymieszać w 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka z dodatkiem łyżeczki cukru.
Usuń