18:34

Bułeczki bananowe z czekoladą i orzechami


Chlebek bananowy cieszy się u nas sporym powodzeniem, więc postanowiłam posunąć się dalej i upiec bułeczki z dodatkiem bananów. 
Zdecydowałam się na mąkę pszenną i drożdże, mając nadzieję, że bułeczki wyjdą delikatne. 
Takie właśnie wyszły. Dodatek gorzkiej czekolady i orzechów włoskich doskonale z tą delikatnością kontrastuje. Dla mnie idealnie. 
Najlepsze lekko ciepłe z masłem:)

Składniki (30 małych bułeczek):

  • 2 mocno dojrzałe (średnie) banany
  • 1 żółtko
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka + 2 łyżki do smarowania bułeczek po wierzchu
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 szklanki posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich
  • 30 g posiekanej niezbyt drobno gorzkiej czekolady


Banany obrać ze skóry i zmiksować. Dodać pozostałe składniki (oprócz orzechów i czekolady) i wyrobić ciasto (wyrabiam mikserem ze spiralnymi końcówkami). 
Wyłączyć mikser i dodać orzechy i czekoladę - wymieszać łyżką lub ręką. 
Ciasto odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść ciasto ponownie (jeżeli jest zbyt klejące to podsypać mąką obficie). Kiedy ciasto przestanie się kleić uformować z niego wałek i przy pomocy dużego noża odkrawać kilkucentymetrowe kawałki, z których formować okrągłe bułeczki.







Bułeczki układać na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i smarować po wierzchu mlekiem. 
Odstawić na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. 
Piec 20-25 minut w 180 stopniach. 


9 komentarzy:

  1. Mniam!:) Ale masz slodka ta coreczke!:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. orety, wyglądają bardzo uroczo, a smakiem pewnie powalają z nóg. muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,
    czy została choć jedna?
    Po apetycie Córeczki widać,że chyba mam płonne nadzieje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne pyszne bułeczki. :)
    I widać Córci posmakowały.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zajadająca Córcia jest najlepszą rekomendacją dla tych bułeczek:) buziaki Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym tylko spytać, czy z droższy i mleka trzeba zrobić rozczyn?Pozdrawiam.EWA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa - jeżeli używasz suchych to nie. W przypadku użycia świeżych - tak, najlepiej wymieszać w 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka z dodatkiem łyżeczki cukru.

      Usuń