Zanim wpadniecie w wir pakowania w słoiki przetworów z owoców sezonowych polecam skusić się na dżem bananowy.
Do jego przyrządzenia użyłam tylko dwóch składników i żadnym z nich nie był cukier.
Podstawą jest użycie bardzo dojrzałych bananów - słodycz z owoców jest wystarczająca.
Zaletą tego dżemu jest również fakt, że możemy go przygotować przez okrągły rok.
Składniki (na słoik o pojemności 300 ml):
- 5 średniej wielkości bardzo dojrzałych bananów
- sok wyciśnięty z 1 średniej wielkości pomarańczy
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z pomarańczy. Gotować od czasu do czasu mieszając, około 1 godziny.
Gorący dżem przełożyć do słoika i zakręcić. Słoik odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Nadaje się zarówno na kanapki jaki i do naleśników, a także stanowi ciekawą alternatywę do przekładania np. tortów.
Albo nie przekładać do słoika tylko zjeść wszystko od razu :)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - słoik i tak za długo nie stoi, to fakt:)
UsuńSuper! :) Jak tylko uzbieram bananow to sobie sprawie taki :)
OdpowiedzUsuńMarzena - życzę smacznego:)
Usuńa ile taki słoik może stać żeby się nie zepsuł? obłędnie dobry pomysł z tym dżemem;)
OdpowiedzUsuńJey - u nas znika błyskawicznie, więc nie miałam okazji przetestować jak długo może postać. Trzymam w lodówce na wszelki wypadek. Ale myślę, ze spokojnie kilka miesięcy wytrzyma.
UsuńWygląda ciekawie ten dżemik. Sylwia
OdpowiedzUsuńSylwia - właśnie wczoraj zajadaliśmy do naleśników. Pycha!
UsuńJuż widzę w wyobraźni posmarowane nim wafle ryżowe :)))
OdpowiedzUsuńMniami :) Uwielbiam banany, słoiczek takiego dżemu wsunęłabym raz dwa ;)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja, choć bardziej podobałoby mi się trochę krótsze gotowanie, aby więcej witamin zachować, przetestuję czy się da :-)
OdpowiedzUsuńVeggie - możliwe, że można skrócić, daj znać koniecznie:)
Usuń