13:27

Dżem bananowy


Zanim wpadniecie w wir pakowania w słoiki przetworów z owoców sezonowych polecam skusić się na dżem bananowy. 
Do jego przyrządzenia użyłam tylko dwóch składników i żadnym z nich nie był cukier. 
Podstawą jest użycie bardzo dojrzałych bananów - słodycz z owoców jest wystarczająca. 
Zaletą tego dżemu jest również fakt, że możemy go przygotować przez okrągły rok. 

Składniki (na słoik o pojemności 300 ml):

  • 5 średniej wielkości bardzo dojrzałych bananów
  • sok wyciśnięty z 1 średniej wielkości pomarańczy
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z pomarańczy. Gotować od czasu do czasu mieszając, około 1 godziny. 
Gorący dżem przełożyć do słoika i zakręcić. Słoik odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. 
Nadaje się zarówno na kanapki jaki i do naleśników, a także stanowi ciekawą alternatywę do przekładania np. tortów. 


12 komentarzy:

  1. Albo nie przekładać do słoika tylko zjeść wszystko od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - słoik i tak za długo nie stoi, to fakt:)

      Usuń
  2. Super! :) Jak tylko uzbieram bananow to sobie sprawie taki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile taki słoik może stać żeby się nie zepsuł? obłędnie dobry pomysł z tym dżemem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jey - u nas znika błyskawicznie, więc nie miałam okazji przetestować jak długo może postać. Trzymam w lodówce na wszelki wypadek. Ale myślę, ze spokojnie kilka miesięcy wytrzyma.

      Usuń
  4. Wygląda ciekawie ten dżemik. Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - właśnie wczoraj zajadaliśmy do naleśników. Pycha!

      Usuń
  5. Już widzę w wyobraźni posmarowane nim wafle ryżowe :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniami :) Uwielbiam banany, słoiczek takiego dżemu wsunęłabym raz dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super propozycja, choć bardziej podobałoby mi się trochę krótsze gotowanie, aby więcej witamin zachować, przetestuję czy się da :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veggie - możliwe, że można skrócić, daj znać koniecznie:)

      Usuń