08:04

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką


Słyszeliście, że drożdżówki z rabarbarem i kruszonką są najmodniejsze w tym sezonie?
Nieprawda! Wcale nie!
One zadają szyku co roku i nigdy nie wychodzą z mody. 
A z kompotem z rabarbaru zawsze są "Parą Roku"!
W każdym razie ja nie mam co do tego żadnych wątpliwości:)
Panie i Panowie! Oto one! Ponadczasowe Gwiazdy w kuchni:)

Składniki  (20 sztuk):
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 42 g drożdży świeżych (lub 1,5 opakowania suchych (opakowanie 7g))
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • kruszonka: 8 łyżek masła, 16 łyżek mąki, 8 łyżek cukru

Drożdże wymieszać z łyżką cukru i połową szklanki mleka. Odstawić żeby zaczęły pracować. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, jajka oraz masło i resztę mleka. Dodać rozczyn z drożdży i dokładnie wyrobić ciasto. Ja używam w tym celu miksera ze spiralnymi końcówkami, ale można również wymieszać ręką. 
Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę i ponownie zagnieść (jeśli jest zbyt rzadkie to obficie podsypać je mąką). Z ciasta uformować placek o grubości mniej więcej 1 cm i szklanką wykrawać koła. W każdym z kółek na środku zrobić zagłębienie (ja wyciskam kółko dnem węższej szklanki) i wypełnić je kilkoma kawałkami rabarbaru. Bułeczki posypać kruszonką (podane składniki rozetrzeć w dłoniach tworząc kruszonkę) i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach. 











Jak już na wstępie wspomniałam bułeczki najlepiej smakują z kompotem z rabarbaru:)

8 komentarzy:

  1. uwielbiam! a poranek z taką drożdżówką - bajeczna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka - najlepiej taką świeżo wyciągniętą z piekarnika:)

      Usuń
  2. Aniu, cudowne drożdżówki! Zjadłabym chętnie,oj tak :) Pozdrowienia serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, miło mi poinformować, że do Ciebie trafi niespodzianka z akcji Czas na piknik :) Zajrzyj do mnie i podeślij adres.

    Pozdrawiam
    Usagi

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, drożdżówki i ciasta z rabarbarem są ponadczasowe :). I ponadczasowo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za pyszności! Wspomnienie dzieciństwa! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Napewno są fantastyczne!!! a dom jak pięknie pachnie ..... Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak drożdżóki z rabarbarem czy truskawkami to przepyszna klasyka:)

    OdpowiedzUsuń