Słyszeliście, że drożdżówki z rabarbarem i kruszonką są najmodniejsze w tym sezonie?
Nieprawda! Wcale nie!
One zadają szyku co roku i nigdy nie wychodzą z mody.
A z kompotem z rabarbaru zawsze są "Parą Roku"!
W każdym razie ja nie mam co do tego żadnych wątpliwości:)
Panie i Panowie! Oto one! Ponadczasowe Gwiazdy w kuchni:)
Składniki (20 sztuk):
- 600 g mąki pszennej
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- 2 jajka
- 1 szklanka letniego mleka
- 42 g drożdży świeżych (lub 1,5 opakowania suchych (opakowanie 7g))
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 4 duże łodygi rabarbaru
- kruszonka: 8 łyżek masła, 16 łyżek mąki, 8 łyżek cukru
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i połową szklanki mleka. Odstawić żeby zaczęły pracować. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, jajka oraz masło i resztę mleka. Dodać rozczyn z drożdży i dokładnie wyrobić ciasto. Ja używam w tym celu miksera ze spiralnymi końcówkami, ale można również wymieszać ręką.
Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę i ponownie zagnieść (jeśli jest zbyt rzadkie to obficie podsypać je mąką). Z ciasta uformować placek o grubości mniej więcej 1 cm i szklanką wykrawać koła. W każdym z kółek na środku zrobić zagłębienie (ja wyciskam kółko dnem węższej szklanki) i wypełnić je kilkoma kawałkami rabarbaru. Bułeczki posypać kruszonką (podane składniki rozetrzeć w dłoniach tworząc kruszonkę) i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Jak już na wstępie wspomniałam bułeczki najlepiej smakują z kompotem z rabarbaru:)
uwielbiam! a poranek z taką drożdżówką - bajeczna sprawa!
OdpowiedzUsuńKarmel-itka - najlepiej taką świeżo wyciągniętą z piekarnika:)
UsuńAniu, cudowne drożdżówki! Zjadłabym chętnie,oj tak :) Pozdrowienia serdeczne.
OdpowiedzUsuńWitaj, miło mi poinformować, że do Ciebie trafi niespodzianka z akcji Czas na piknik :) Zajrzyj do mnie i podeślij adres.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Usagi
To prawda, drożdżówki i ciasta z rabarbarem są ponadczasowe :). I ponadczasowo pyszne!
OdpowiedzUsuńCo za pyszności! Wspomnienie dzieciństwa! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNapewno są fantastyczne!!! a dom jak pięknie pachnie ..... Sylwia.
OdpowiedzUsuńOj tak drożdżóki z rabarbarem czy truskawkami to przepyszna klasyka:)
OdpowiedzUsuń