czwartek, 13 czerwca 2013

Słodki chleb z cynamonem

Ten przepyszny słodki chlebek upiekłam razem z innymi blogerkami. 
Nie upiekłyśmy identycznych chlebów, ponieważ stosowałyśmy różne rodzaje mąki, ale jedno łączy nasze wypieki: są słodkie, z cynamonem (część również z orzechami), a przede wszystkim to, że powstały z pasji wypiekania:)
Mój chleb wyszedł puszysty, w sam raz słodki i bardzo przyjemnie orzechowy. Jedliśmy go z masłem. Pychota!
Upiekę go z pewnością nie jeden raz:)



Składniki bigi:
  • 170 g mąki pszennej razowej (użyłam TYP 2000)
  • 1/4 łyżeczki drożdzy instant
  • 6 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
  • lekko roztrzepane,duże jajko
Wymieszać wszystkie składniki.Wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.
Bigę umieścić w misce i przykryć. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem. Najdłużej do 3 dni.

Składniki ciasta:  
  • 170 g mąki pszennej (użyłam TYP 650)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka 
  • filiżanka rodzynek
Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.

Składniki ciasta właściwego:
  • biga
  • ciasto z rodzynkami
  • 7 łyżek mąki pszennej (użyłam krupczatki)
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
Cukier cynamonowy:
  • 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu (zmniejszyłam ilość do połowy składników)

Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście.
Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu.
Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.
Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć "szwem" do dołu w lekko posmarowanej formie.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st. C i piec 20 minut.
Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.

Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.

Słodki cynamonowy chleb upiekły również:

23 komentarze:

  1. wyszedł pięknie! co za radość pieczenia razem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny Chlebuś : )

    dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie,że piekłaś razem z nami Aniu!
    Chlebek uroczy.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie jest piec w gromadzie, a im więcej tym lepiej bo jest co oglądać
    Piękny chleb w pięknym garnku upieczony
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny ten nasz chlebek:)
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas!

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie wyrośnięty:0 cudownie było razem upiec ten chlebek-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny wyszedł z mąką 2000, ja piekłam w całości na pszennej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny chlebek. Nie ma to jak wspolne pieczenie :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, jest przepyszny ... powstały 24 naprawde smakowite bochenki:)
    Dziękuję za współną przygodę Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo odpowiedni do tego chlebka garnek rzymski, musiał wyjść wspaniale.
    Też piekłam z pszennej mąki razowej 2000 i wyrósł wspaniale.
    Dzięki za wspólnie spędzony czas.

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu wspaniale wygląda Twój chlebek, i prawda tak właściwie to są to zupełnie inne chleby :) Ale radość wspólnego pieczenia jest niesamowita.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie, fajny pomysł z garnkiem! Dziękuję, za wspólnie spędzony czas! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny ten Wasz chlebek:) Az bym skubnela kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie tu u Ciebie. A chleb pięknie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W pięknej formie chleb wypiekałaś ... fajnym doświadczeniem jest to nasze wspólne pieczenie :)
    Dziękuję Ci za czas wspólnie spędzony :)
    Pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Taaak... zdecydownie będę próbować wersji z mieszankami mąk :-) I co za forma!

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczny Ci wyszedł :))
    Urzekło mnie Twoje naczynko do zapiekania :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowny ten chleb w każdej odsłonie, żałuję, że nie mogłam dołączyć do Was tym razem... wszystko mam nadzieję do nadrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten chlebek od pierwszej chwili brzmiał niezwykle interesująco. Tyle rozwiązań proponowałyście:)
    Nie udało mi sie tym razem piec z Wami ale myślami, jak obiecałam, byłam z Wami.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  21. skubnęłabym i Twojego! hehe i pewnie dużo więcej niż tylko skubnęła ;)
    dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.