20:00

Słodki chleb z cynamonem

Ten przepyszny słodki chlebek upiekłam razem z innymi blogerkami. 
Nie upiekłyśmy identycznych chlebów, ponieważ stosowałyśmy różne rodzaje mąki, ale jedno łączy nasze wypieki: są słodkie, z cynamonem (część również z orzechami), a przede wszystkim to, że powstały z pasji wypiekania:)
Mój chleb wyszedł puszysty, w sam raz słodki i bardzo przyjemnie orzechowy. Jedliśmy go z masłem. Pychota!
Upiekę go z pewnością nie jeden raz:)



Składniki bigi:
  • 170 g mąki pszennej razowej (użyłam TYP 2000)
  • 1/4 łyżeczki drożdzy instant
  • 6 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
  • lekko roztrzepane,duże jajko
Wymieszać wszystkie składniki.Wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.
Bigę umieścić w misce i przykryć. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem. Najdłużej do 3 dni.

Składniki ciasta:  
  • 170 g mąki pszennej (użyłam TYP 650)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka 
  • filiżanka rodzynek
Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.

Składniki ciasta właściwego:
  • biga
  • ciasto z rodzynkami
  • 7 łyżek mąki pszennej (użyłam krupczatki)
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
Cukier cynamonowy:
  • 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu (zmniejszyłam ilość do połowy składników)

Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście.
Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu.
Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.
Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć "szwem" do dołu w lekko posmarowanej formie.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C.
Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st. C i piec 20 minut.
Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.

Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.

Słodki cynamonowy chleb upiekły również:

23 komentarze:

  1. wyszedł pięknie! co za radość pieczenia razem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny Chlebuś : )

    dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie,że piekłaś razem z nami Aniu!
    Chlebek uroczy.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie jest piec w gromadzie, a im więcej tym lepiej bo jest co oglądać
    Piękny chleb w pięknym garnku upieczony
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny ten nasz chlebek:)
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas!

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie wyrośnięty:0 cudownie było razem upiec ten chlebek-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny wyszedł z mąką 2000, ja piekłam w całości na pszennej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny chlebek. Nie ma to jak wspolne pieczenie :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, jest przepyszny ... powstały 24 naprawde smakowite bochenki:)
    Dziękuję za współną przygodę Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo odpowiedni do tego chlebka garnek rzymski, musiał wyjść wspaniale.
    Też piekłam z pszennej mąki razowej 2000 i wyrósł wspaniale.
    Dzięki za wspólnie spędzony czas.

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu wspaniale wygląda Twój chlebek, i prawda tak właściwie to są to zupełnie inne chleby :) Ale radość wspólnego pieczenia jest niesamowita.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie, fajny pomysł z garnkiem! Dziękuję, za wspólnie spędzony czas! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny ten Wasz chlebek:) Az bym skubnela kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie tu u Ciebie. A chleb pięknie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W pięknej formie chleb wypiekałaś ... fajnym doświadczeniem jest to nasze wspólne pieczenie :)
    Dziękuję Ci za czas wspólnie spędzony :)
    Pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Taaak... zdecydownie będę próbować wersji z mieszankami mąk :-) I co za forma!

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczny Ci wyszedł :))
    Urzekło mnie Twoje naczynko do zapiekania :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowny ten chleb w każdej odsłonie, żałuję, że nie mogłam dołączyć do Was tym razem... wszystko mam nadzieję do nadrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten chlebek od pierwszej chwili brzmiał niezwykle interesująco. Tyle rozwiązań proponowałyście:)
    Nie udało mi sie tym razem piec z Wami ale myślami, jak obiecałam, byłam z Wami.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  21. skubnęłabym i Twojego! hehe i pewnie dużo więcej niż tylko skubnęła ;)
    dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń