środa, 12 października 2011

Ciasto z dynią i kwaśną śmietaną

Jakiś czas temu obserwowałam akcję "utylizacja śmietany" na blogu Lejdi of the house i to zaproponowane przez Kasię ciasto z udziałem kwaśnej śmietany natchnęło mnie do upieczenia ciasta z dynią. A i u mnie się nagromadziło śmietany z kończącym się terminem ważności więc trzeba było działać. 
Ciasto z gatunku "pojawiam się i znikam" zjedzone w jeden wieczór. Jedliśmy jeszcze ciepłe...:)





Składniki:
  • 115g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (u mnie 18 %)
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki (wszystko przy pomocy miksera). 
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec około 60 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem (nasze nie było ostudzone do końca:)). 












Przy okazji przypominam o trwającym konkursie

25 komentarzy:

  1. Aniu,ciasto wygląda pysznie.
    Ach ta dynia,ze wszystkim jej do twarzy.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - tak , już jakiś czas temu stwierdziłam, że dynia to świetne tworzywo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda to ciacho, mam nadmiar dyni i szukam pomysłów na wykorzystanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Chce mi się dyniowego ciasta.
    Cudne Aniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę, że wilgotne:)
    pyszne na pewno
    uściski<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda to ciasto, widać wilgotne. Już zapisałam sobie żeby poszukać w sklepie puree z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja ostatnio właśnie pierwsze dyniowe piekłam. I też pokochaliśmy. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj też mi się podobała Kasiowa utylizacja smietany:) ...a Twoja śmietanowwo - dyniowa też jest świetna ...a jak musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda smakowicie... Moje wielkie dynie czekają ...może w końcu skuszę się i coś zacznę z nich robić...

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaką ma fajną konsystencję! Lubię takie wilgotne ciacha. A z dynią to już w ogóle.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba, a ogromna dynia czeka na balkonie ...Już wcześniej przeglądałam przepisy na ciasta z dynią, ale nie wiedziałam, czy mojej rodzince to zasmakuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana, to ciasto niesamowicie wygląda. Jest wilgotne w środku? Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Basia P, Zauberi, Majana, Olcik - dziękuję Wam za miłe słowa:)
    Kuchennefascynacje - puree zrobisz sama miksując kawałek dyni:)
    Cukrowa wróżka - wcale się nie dziwię i zapewniam,że będziecie do niego wracać:)
    Jola - w sumie to moje pierwsze ciasto na kwaśnej śmietanie, ale piekłam już wcześniej na maślance. Efekt podobny:)
    Bożena-1968 - a jak nie wiesz co z nimi zrobić to wyślij do mnie:)
    Ola - się wie:), że my warzywa w ciastach lubimy:)
    Wariatka327 - czasem nie warto na początku składu ujawniać...:)
    Dorota20w - dzięki:)
    Evitaa - jest wilgotne i pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetne to ciasto, wygląda tak jak lubię - lekko wilgotne, nie przepadam za zbyt suchymi ciastami.
    Pozdrawiam
    monika

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnemonique - ja też preferuję wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gratuluje Aniu! Wyglada tak, jak powinno! :):):):) (PS. Czyli CUDNIE)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. O Matko! Nareszcie moge dodawac komentarze!!! Alleluja! :):):) Bo mam zalegle... ;):)


    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow! Wygląda smakowicie, może się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lejdi-of-the-house - to się cieszę, że możesz i że ciacho się podoba:)
    Nina - skuś się koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wilczyca-Aga - super!!!
    Bożena-1968 - serio? :) Za ciężkie na przesyłkę:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Podoba mi się!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.