środa, 5 października 2011

Mus - biała czekolada i kawa

Szybki w wykonaniu i niezwykle atrakcyjny w smaku deser. Dla odważnych - bo z surowymi jajkami. A raczej dla rozważnych i ostrożnych, bo wystarczy zachować zasady higieny i jajka wyparzyć i można bezpiecznie spożywać. Ja długie lata jedzenia surowych unikałam, aż mnie w końcu mąż przekonał. 
Z tym, że tego typu potrawy spożywam jedynie w domu - bo innym nie do końca ufam:). 
Z końca kryzysowych lat pamiętam czekolady przywożone z Niemiec i kupowane w małych sklepikach u tzw. prywaciarzy. Jedną z nich była taka duża z białą czekoladą i kawą. Wtedy jej nie cierpiałam, ale jak widać gusta się zmieniają.  W każdym razie ten deser smakuje dokładnie jak wyżej wspomniana czekolada. 


Składniki (na 4 osoby):
  • 200 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki mocnego kawowego naparu
Jajka umyć pod bieżącą wodą, a następnie zanurzyć we wrzątku na 10 sekund. 
Białka ubić na sztywno. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i wymieszać z żółtkami i czterema łyżkami mleka. 
Do masy łyżką dodawać ubite białka i delikatnie mieszać. 







Tak powstały mus podzielić na połowy i do jednej z nich dodać 1-2 łyżki kawy. 
Do pucharków wlać biały mus, a następnie na środek wlewać mus kawowy (dzięki temu, że jest bardziej płynny, będzie spływał na dno tworząc wzorek - do podania najlepiej użyć przeźroczystych naczyń).
Deser schłodzić w lodówce 2-3 godziny. 

17 komentarzy:

  1. wygląda wykwintnie, puszyście i słodko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, zapisuję sobie na specjalna okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem Ci szczerze Aniu, że ja unikam surowych jajek. Jak byłam mała mama kiedyś często robiła mi kogla mogla z surowymi jajkami, ale teraz człowiek jakoś taki ostrożniejszy .. choć pewnie jakiem łasuch to na taki gotowy deserek bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie na dzisiaj- dodające energi i słodkie, przed nauką. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Duś - dziękuję:)
    Grażyna - właśnie to taki deser, na specjalną okazję:)
    Grażyna - też lubiłam kogel-mogel, muszę mojemu Olkowi zaproponować:)
    Slyvvia - bomba energetyczna niewątpliwie, pytanie czy po niej będzie Ci się chciało uczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wygląda i na pewno smaczny :))
    Elegancki taki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zuberi - dziękuję:)
    Majana - też tak uważam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boski Sis jest ten deser. Ja uwielbiam biało-kawową czekoladę od zawsze i czasami ulegam pokusie i kupuję taką grubaśną tabliczkę:)Rybik

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowny deser, lubię musy bo tak wspaniale rozpuszczają się na języku.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu, padłam! Nie wspominałaś, że zrobiłaś coś tak wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja surowych jajek sie nie boję, ale tylko jeśli wiem skad pochodzą ...a taki deser z chęcią bym zjadła ...bo wyglada pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chantel - :)
    Rybik - to widać rodzinne upodobania, bo Putek też lubi:)
    Avelina - :)
    Mnemonique - o tak, musy tak mają:)
    Ola - zaczęłam nawet wspominać, ale jak zwykle dzieci nie pozwoliły mi dokończyć:)
    Jola - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mus czekoladowy chodzi za mną od dłuższego czasu - a Twój kusi tak mocno, że chyba w końcu zdecyduje się zrobić własny :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.