sobota, 22 października 2011

Wątróbka ze śliwkami i jabłkami

Tym razem zainspirowała mnie Zemifroczka. Śliwki do wątróbki? Jak dla mnie bomba!
Spodobała mi się ta propozycja również ze względu na fakt, że wątróbkę w tym daniu się piecze, a nie smaży. 
Mi smakowała bardzo, ale mężowi nieco mniej, bo się do smażonej przyzwyczaił. 
W każdym razie aromatyczny sos ze śliwek, jabłek i cebuli, który wytwarza się podczas pieczenia naprawdę jest wart grzechu:).




Składniki:
  • 500 g wątróbki z kurcząt
  • 10 śliwek węgierek
  • 2 jabłka
  • 2 duże cebule cukrowe
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki oliwy
Wątróbkę umyć i oczyścić z błonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Dookoła wątróbki ułożyć połówki wydrylowanych śliwek.  Na wątróbce ułożyć jabłka pokrojone na małe kawałki i cebulę w talarki. Całość posypać solą, pieprzem i majerankiem. 

Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. 

13 komentarzy:

  1. Jak ja lubię taką wątróbkę!
    Owoce pysznie się z nią komponują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - pysznie, teraz myślę jakie by tu jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze ze śliwkami nie jadłam. Często robię z jabłkami. Wątróbkę bardzo lubimy:)
    Muszę koniecznie dodać śliwki.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wątróbkę z jabłkiem. Ze śliwkami jeszcze nie próbowałam, ale zostały mi z dzisiejszych wypieków, więc już chyba wiem co w poniedziałek zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny ciekawy i pyszny przepis na wątróbkę..

    OdpowiedzUsuń
  6. Autentycznie dostałam ślinotoku...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam wyglada bardzo smacznie:) Dosc oryginalny pomysl ale bardzo ciekawie wygladajacy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wątróbka z owocami zgrywa się doskonale - ale zwykle kojarzy się ją z jabłkami. Śliwki to coś nowego, ale bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana - spróbuj koniecznie wersji ze śliwkami:)
    Lovelykate = o to smacznie będzie u Ciebie:)
    Bożena-1968 - dziękuję:)
    Pucinka21 - a to miło:)
    Marzena - potwierdził tylko regułę, że wątróbka lubi owoce:)
    Arven - może się skusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja właśnie wczoraj miałam wątróbkę z suszonymi śliwkami i morelami. Jest przepyszna, nawet się zastanawiam czy nie lubię jej bardziej od takiej z cebulką, w każdym razie na równi.
    A ta z jabłkiem i śliwką też atrakcyjnie brzmi i od Ciebie ją podchwycę :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój mąz się na to danie zapatrzył i mów "żonka oj wątróbka ....." a to znaczy, ze mu się spodobało i na pewno teraz będzie mnie o wątróbke na obiad prosił:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnemonique - podchwycaj i smacznego:)
    Jola - to się cieszę, że mogłam zainspirować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj oj smaku nam Kochana narobiłaś ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.