czwartek, 6 października 2011

Pierogi z dynią

Dyniowe specjały kuszą z każdej strony. 
U mnie dynia była już w kilku potrawach, więc czas na pierogi. 
Przyznam, że dyniowy farsz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Spodziewałam się czegoś bardziej mdłego, a wyszedł wyraźny w smaku i bardzo nam to danie smakowało. 
Pierogi posypałam żółtym serem, który idealnie dopasował się do lekko słodkawego farszu. 
Polecam:)
A lepienie w tym przypadku było ekspresowe (jak w ravioli:)). 


Składniki farszu:
  • miąższ z połowy średniej wielkości dyni (około 500 g miąższu)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • suszony imbir (około 1/3 łyżeczki)
Składniki ciasta:
  • 500 g mąki pszennej+do podsypywania
  • 1 jajko
  • wrzątek (około 1 szklanki)
  • do posypania żółty ser starty na tarce o dużych oczkach (u mnie Gouda)
Dynię pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Lekko posolić. Nie ma konieczności dodawania wody czy tłuszczu, bo dynia jest bardzo soczysta. Dusić do momentu, aż większość soku odparuje i tak powstałe dyniowe puree będzie dosyć gęste. 

Na patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Usmażone dodać do dyni, przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. 
Z podanych składników zagnieść ciasto (uwaga: na początku mieszać łyżką lub mikserem, bo ciasto jest bardzo gorące, w miarę potrzeby zwiększyć ilość wody).
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na cienki placek. Układać kupki farszu łyżeczką i przykrywać ciastem na zakładkę. Wykrawać kwadraty wokół widocznych uwypukleń. Rękojeścią widelca lub łyżki dociskać krawędzie dookoła pierogów. 
Na zdjęciach można ten sposób zobaczyć tu
Pierogi gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać posypane żółtym serem.

11 komentarzy:

  1. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem. Uwielbiam lepić pierogi, ale z dynią jeszcze nigdy nie robiłam, a na balkonie ogromna dynia czeka na swoją kolej.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wariatka327 - u mnie też jedna wielka czeka...ale mam jeszcze kilka pomysłów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Na pewno wykorzystam przepis, bo dynia w tym roku obrodziła niebywale i już zaczęły kończyć mi się pomysły. A tak od siebie proponuję mus z ugotowanej dyni połączyć z przejrzałymi bananami i cukrem. Pychotka:)
    Zapraszam też na swojego bloga, choć nie bardzo kulinarnego;)
    www.zbychewka.blog.onet.pl

    Ewula

    OdpowiedzUsuń
  4. Już mam ochotę. Ja wczoraj rozpoczęłam sezon bardzo dyniowy, więc pewnie i pierogi zawitają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne! Pierogów z dynią jeszcze nie jadłam. Ja dziś przytachałam w końcu dynię do domu. Cieszę sie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewula - z bananami - muszę wypróbować:)
    Kabaimaga - ja się właśnie zastanawiam - co by tu jeszcze z dynią:)
    Grażyna - nie dziwię się:)
    Majana - to powodzenia w jej obrabianiu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana, ależ one mają piękny kształt:) ja też chce takie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jola - najprostszy z możliwych sposób sklejania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj oj.. jeden z najbardziej ulubionych dań ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie ładne - kształt mnie zachęca a do tego jeszcze nadzienie jest intrygujące

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.