niedziela, 23 października 2011

Slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci

Razem z Olkiem wzięliśmy dzisiaj udział w warsztatach kulinarnych dla dzieci, zorganizowanych przez warszawski odział ruchu Slow Food. 
Było miło, wesoło, odkrywczo i smacznie. 
Dzieci zostały podzielone na kilkuosobowe zespoły (naszemu zespołowi przewodzili Barbara i Piotr Adamczewscy) z czego niezmiernie się ucieszyłam, bo i dorośli mieli okazję do kulinarnych rozmów. 
Przed małymi odkrywcami smaku zostało postawionych kilka zadań, z którymi nasza grupa poradziła sobie bez najmniejszej trudności. W połowie zajęć obejrzeliśmy film "Elisha wśród kakaowych drzew", co pewnie każdemu zaostrzyło apetyt. A po filmie wzięliśmy się za dekorowanie czekoladą ciasteczek. Śmiechu było co niemiara, wszyscy się umazali czekoladą, ale było pysznie:). 


Zresztą sami zobaczcie:
1
Warsztaty odbyły się w ramach trwającego 3. Kuchnia+ Food Film Fest.


Państwo Adamczewscy bardzo ciekawie opowiadali o smakach. 


Rozpoznawaliśmy smaki: słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami.


Dzieci bez problemu przypisywały smaki do produktów na obrazkach. 


Poznać tylko po zapachu było już trudniej, ale daliśmy radę:)


Zdobienie ciasteczek czekoladą było bardzo przyjemne...


ponieważ dzieła były na bieżąco konsumowane:)


Na koniec każdy z małych uczestników otrzymał czekoladowego ślimaka - symbol ruchu Slow Food:)

12 komentarzy:

  1. Super zabawa dla małych i dużych, ja się normalnie chyba do Was przeprowadzę, tyle jest atrakcji w stolicy:) Mój siostrzeniec to śliczny chłopiec, nie mogę się napatrzeć:)))ciocia Rybitek

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybitek - :) przeprowadź się koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł dla dzieciaków:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jak fajnie tam było. Szkoda, że nie mogłam się tam wybrać. Serca malowane czekoladą sama bym chętnie schrupała.

    OdpowiedzUsuń
  5. A u nas na prowincji nawet nie ma o czym pomarzyć. Chociaż może coś drgnie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudne te czekoladowe slimaki! :) Znakomity pomysl z takimi warsztatami. Moi jeszcze troche za mali, ale zawsze mogliby chociaz kolorowymi lukrami pomazac!:)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne warsztaty, kolorowe, inspirujące i smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudne te ślimaki ....a same warsztaty bardzo wartościowe ....oj chętnie wzięłabym w takich udział z moim smerfem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetna impreza dla dzieciakow, bo czym skorupka za młodu... itd. :) niech rosną nam wyedukowani kucharze :)
    PS: przepraszam, ze zaniedbalam wizyty u ciebie, ale urwanie głowy u mnie :( Obiecuję poprawę ! :)
    ściskam,
    szana

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodziutkie Okazje - zgadza się. Też pozdrawiam:)
    Ola - a my od razu pomyśleliśmy o Emilce, że ta zabawa z czekoladą to coś idealnego dla niej:)
    Kabamaiga - tam zaraz prowincji:) To oby coś drgnęło!
    Lejdi-of-the-house - w naszej grupie był 3 letni chłopiec i dawał sobie radę:)
    Evitaa - zwłaszcza słodkie zakończenie:)
    Jola - z pewnością smerf dobrze by się bawił:)
    Grażyna - o tak:), szkoda, że jak my byłyśmy małe to takich nie było:)
    Szana - zgadzam się, ważne, że w ogóle do mnie zaglądasz:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonały sposób na spędzenie czasu!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.