niedziela, 30 października 2011

Zupa cebulowa

Przepyszna. Rewelacyjna. Jesienno-zimowa propozycja na rozgrzewające danie. Zaskakująco prosta, a zarazem wykwintna. Zrobiła u nas furorę i mąż domaga się następnej. Długo nie będzie musiał czekać. Jutro robię kolejny raz:)








Składniki:

  • 6 średniej wielkości białych cebul
  • 1-1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, seler, por, pół listka laurowego, sól, lubczyk)
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • bagietka pszenna
  • żółty ser
Ugotować bulion warzywny z podanych składników. Cebule obrać ze skórki i pokroić piórka. Do garnka wlać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu do momentu aż cebula będzie miękka. Wlać wino i doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. 

Bagietkę pokroić na kromki i posypać żółtym serem. Ułożyć na zupie i zapiec w piekarniku (do rozpuszczenia sera). 

18 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ! Robię podobną, jest rewelacyjna ! Muszę zrobić kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    zupa cebulowa to u mnie zawsze hit jesienny. Produkowana do znudzenia.
    :)
    nigdy nie robiłam jej z serem. Muszę koniecznie przetestować ten dodatek.
    zasyłam ucałowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażyna - zrób koniecznie:)
    Peggykombinera - polecam wersję z serem i bagietką - bardziej kaloryczna, ale smak niepowtarzalny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu,byłam dzisiaj na rodzinnym obiedzie.
    Jadłam cebulową zupę.
    Nieco inną i z innymi dodatkami.
    Twoja wersja też do mnie bardzo przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Amber - ale fajnie miałaś, nie dość, że rodzinny obiad to jeszcze pyszna zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszna, rozgrzewająca. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. do zapamiętania na zimne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana - grzeje jak trzeba:)
    Kaś - bardzo się na zimne wieczory nadaje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. robię podobną, ale nie przyszło mi nigdy do głowy żeby zaprawić winem! no i nie daję chleba, tylko takie groszki chelbkowe, albo sama suchy chleb kroje w kostke i przypiekam w piekarniku :) hej, przy okazji to znalazłam konkurs dla blogerów kulinarnych i chciałabym zebyś wzięła w nim udział, trzeba napisać przepis na napój na bazie herbaty :) konkurs jest na stronie, www.dniherbaty.pl , pod zakladka herbata z dodatkami, napisz tam i napisz tu na blogu!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale apetyczna ta zupka, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. no właśnie! zupa cebulowa :) świetny pomysł na jesienny obiad :) u nas wszyscy ją uwielbiają a dawno jej nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ooooooooooo mamusiu....ten ser na grzance mnie powala... :D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjna!!! jeszcze z serem, mniamm:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja poproszę o przepis na pyszną kaczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! Cebulowa.. już czuję jej smak ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. ja duszę cebulkę powoli przez pół godziny z dodatkiem koniaku (brandy)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.