piątek, 27 czerwca 2014

Tort klocek lego


Tort w kształcie klocka lego przygotowałam na dziesiąte urodziny mojego lego-maniaka. 
Bazowałam na zeszłorocznym przepisie na tort w kształcie piłki.
Tort jest lekki (pomijając megasłodką i na zamówienie syna czerwoną masę z pianek). Bardzo się podobał dzieciom, z tego co wiem to i dorosłym. 

Biszkopt (blacha 33 cm x 25 cm):

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
Z powyższych składników upiec biszkopt. Zgodnie z instrukcją podaną tutaj (klik)
Ostudzić, przeciąć na pół, a następnie każdą połowę przeciąć na dwie warstwy - jedną warstwę odłożyć i z niej wyciąć 6 guziczków na wierzch tortu (wyciskałam plastikowym pojemniczkiem dołączonym do syropów, może być mały kieliszek). 

Masa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 200 g śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 500 g serka homogenizowanego (waniliowego lub śmietankowego)
  • 1,5 galaretki truskawkowej rozpuszczonej w ok. 1/2 szklanki wody
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego do przełożenia tortu
  • kilka herbatników lub pokruszone skrawki biszkoptu
Śmietanę ubić i dodawać (stopniowo) serek (cały czas mieszać mikserem, ale na zmniejszonych obrotach). Dodać ostudzoną i dobrze wymieszaną galaretkę, a na koniec łyżką wymieszać z truskawkami (pokrojonymi na mniejsze kawałki). Masę truskawkową wstawić na chwilę do lodówki żeby nieco stężała. 

Masa z pianek marshmallow:
  • 200 g pianek 
  • czerwony barwnik spożywczy (użyłam w żelu)
  • 2-3 łyżki wody
  • cukier puder (około 500 g)
Metalową miskę ustawić na garnku wypełnionym w 1/3 wodą. Podgrzewać na małym ogniu. Do miski wlać wodę i wsypać pianki. Roztopić je, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać 2-3 łyżki cukru pudru. Wymieszać i masę przełożyć na blat mocno oprószony cukrem pudrem. Masę z pianek zagniatać z cukrem pudrem (cały czas stopniowo go dosypując), aż przestanie się kleić. W czasie zagniatania dodać barwnik (ilość w zależności od pożądanego koloru)

Złożyć tort (od dołu): 
  • warstwa biszkoptu
  • dżem (cieniutka warstwa)
  • połowa masy truskawkowej
  • warstwa biszkoptu
  • dżem (cieniutka warstwa)
  • połowa masy truskawkowej
  • warstwa biszkoptu
  • guziczki z biszkoptu (do ich przymocowania użyłam odrobiny masy truskawkowej, ale można też użyć dżemu)
  • czerwona masa z pianek (masę rozwałkować na duży prostokąt i ułożyć na torcie, przy pomocy małego nożyka wykonać nacięcia w miejscach wypukłości (6 guziczków), naciągnąć ją i zawinąć z każdej strony pod spód tortu, pozostałymi kawałkami masy obkleić guziczki i wykonać literki. 
Uwaga: boki tortu, w miejscach gdzie wystaje masa truskawkowa, oprószyć rozgniecionymi herbatnikami lub pokruszonymi kawałkami biszkoptu - po to, żeby masa truskawkowa nie stykała się bezpośrednio z masą z pianek. 

Olek - 10 lat








4 komentarze:

  1. pyszności, świetnie wygląda na pewno jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny pomysł:))) U mnie tez dzisiaj torcik;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny !! Mój uwielbiam klocki Lego, więc na pewno taki dostanie :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.