wtorek, 17 czerwca 2014

Knekkebrød

chleb norweski
Knekkebrød to norweski chleb bez drożdży
 i zakwasu. Z samych pysznych, zdrowych ziaren i mąki żytniej.

W przygotowaniu banalnie prosty i nie ma obawy, że nie wyrośnie. 
Może być bazą lekkiej kanapki. Wspaniale smakuje ze świeżym dżemem truskawkowym, ale najlepszy jest podgryzany jako zdrowa przekąska. Przepyszny!
Chleb upiekłam w ramach kolejnego, wspólnego wypiekania z innymi blogerami. 





Składniki (duża blacha na cały piekarnik):

  • 200 ml otrębów pszennych
  • 200 ml płatków owsianych
  • 200 ml pestek dyni
  • 200 ml mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 200 ml ziaren słonecznika
  • 100 ml siemienia lnianego
  • 100 ml ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml wody. 
chleb z całych ziaren
Wszystkie składniki wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarować.  
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (z termoobiegiem) i piec 10 minut. Po tym czasie wyjąć blachę i pokroić na prostokąty. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 30 minut w 120 stopniach (z termoobiegiem). Jeżeli nie macie termoobiegu to należy nieco zwiększyć temperaturę i piec dłużej. Gotowy chleb studzimy (po ostudzeniu twardnieje) i przechowujemy w naczyniu (najlepiej szklanym) z przepuszczalną pokrywką.  



Chleb piekłam w doborowym towarzystwie:






25 komentarzy:

  1. Aniu,
    pysznie upieczony i podany!
    Widzę,że Olkowi też posmakował.
    Dziękuję,że jesteś z nami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - najbardziej to chyba smakował najmłodszej Hani, ale nie reflektowała na foto:)

      Usuń
  2. Zgadzam się, przepyszny!! Dzięki za wspólny czas :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, to prawda. Mój wyglądał tak samo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doposud jsem kupovala knekkebrod pravidelně v obchodě. Děkuji za recept -hned ho vyzkouším a ráno upeču. Blanulka

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, jako przekąska najlepszy!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki go uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też najbardziej smakował z dżemoladą truskawkową. Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  8. Najbardziej przekonującym komentarzem jest zdjęcie degustatora z kciukiem w górę, nic dodać , nic ująć.
    Chleb , jak piszesz jest banalnie łatwy, a zawsze mi sie zdawało,że nigdy takiego nie potrafię sama zrobić. Fajnie jest razem doświadczać nowego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas też najlepszy jako przekąska. Dziękuję i pozdrawiam! Ela

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, tym razem propozycja wypieku bez obawy, że się nie uda, chlebek bardzo smaczny, pozdrawiam :)
    pięknie Ci się upiekł !

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za pyszne pieczenie i do nastepnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne zdjęcia pysznego chlebka:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widać, ze smakował :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuje za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  15. Jutro piekę drugi z mniejszą ilością soli :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Musze go kiedyś zrobić. Koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Chlebek idealny !
    Dzięki za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda świetnie! Aż żałuję, ze dawno swój zjadłam
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pysznie wyglądają:)) Aż szkoda, że już się u nas skończyły:( Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekę, szukałam takiego i znalazłam u Ciebie:) dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nam również bardzo smakował :) Dziękuję za wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.