08:21

Truskawki zapiekane pod koglem-moglem


Deser tak prosty w wykonaniu, że aż grzech nie spróbować. 
Nie wiem jak Wy, ale ja w dzieciństwie zajadałam się koglem-moglem. Do dziś zresztą uwielbiam żółtka utarte z cukrem na puszystą masę. 
Połączenie zapieczonej masy żółtkowej ze słodkimi truskawkami jest przepyszne i bardzo je Wam polecam. 

Składniki (porcja na 4 osoby): 

  • 250 g truskawek (najlepiej słodkich)
  • 5 żółtek 
  • 5 łyżek cukru (opcjonalnie można część cukru zamienić na cukier z wanilią)
Żółtka ubić dokładnie z cukrem (białka można wykorzystać do bezy). 
Truskawki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym (najlepiej zapiekać w małych naczynkach - mamy od razu porcję dla każdego). Owoce zalać koglem-moglem i zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (aż się z wierzchu lekko zrumieni)


6 komentarzy:

  1. Niby takie proste a jednak trzeba na to wpaść, żeby tak zrobić. Gratuluję pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tadeusz - pomysł niezupełnie mój, bo wielokrotnie widywałam takie truskawki na innych blogach, ale wykonanie w 100% moje:)

      Usuń
  2. Pyszny deserek :) Pamiętam go z dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam go dosłownie kilka dni temu :) Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham to! Wieczorem robię:D

    OdpowiedzUsuń