Wybór dwóch najbardziej pobudzających mój apetyt potraw makaronowych był dla mnie bardzo trudny.
Tym bardziej, że przystąpiłam do niego przed śniadaniem:)
Naprawdę wszystkie potrawy mam ochotę przyrządzić i zjeść (i tak zapewne uczynię), ale szczególnie spodobały mi się dania
Alicji Jasny oraz Pokochaj gotowanie
Zachęcam też do zapoznania się z wszystkimi makaronowymi propozycjami (klik), które wzięły udział w konkursie. Serdecznie Wam gratuluję i proszę o przesłanie Waszych adresów do korespondencji na adres a.cirin@wp.pl
A oto zwycięskie propozycje:
"Makaron z łososiem i cukinią"
Składniki:
- 100g wędzonego łososia
- 150g makaronu kokardki
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub domowego przecieru
- 2-3 łyżeczki kapar
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- sól i pieprz
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy na pół twardo, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2. Cukinię kroimy w plasterki i wraz z miażdżonym czosnkiem podsmażamy na oliwie (aż zmięknie, ale pozostając w formie plasterków), doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Gotową przekładamy na talerz, układając w dowolną kompozycję.
3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwile smażymy, po czym zalewamy passatą pomidorową i gotujemy ok. 5 min, wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojonego łososia, makaron, gotujemy, aż makaron wchłonie sos i stanie się al dente, pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy kapary. Gotowy makaron wykładamy na wcześniej przygotowaną cukinię, posypujemy koperkiem.
"Makaron z surimi"
Składniki:
Składniki:
- pół paczki ciemnego makaronu Pełne ziarno
- opakowanie surimi
- serek topiony
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz
- masło
- świeży lubczyk i pietruszka
Sposób przygotowania:
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Paluszki surimi kroimy w małe (3-4 mm) paseczki i razem z posiekanym czosnkiem dodajemy do cebuli. Serek rozdrabniamy i rozpuszczamy na patelni z resztką składników (można dodać troszkę wody). Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy serek rozpuści się masę surimi dodajemy do makaronu, do tego dodajemy świeży lubczyk i pietruszkę, wszystko mieszamy i danie gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz