poniedziałek, 2 czerwca 2014

Wyniki makaronowego konkursu Lubella

Wybór dwóch najbardziej pobudzających mój apetyt potraw makaronowych był dla mnie bardzo trudny. 
Tym bardziej, że przystąpiłam do niego przed śniadaniem:)
Naprawdę wszystkie potrawy mam ochotę przyrządzić i zjeść (i tak zapewne uczynię), ale szczególnie spodobały mi się dania


Alicji Jasny oraz Pokochaj gotowanie
Zachęcam też do zapoznania się z wszystkimi makaronowymi propozycjami (klik), które wzięły udział w konkursie. 




Serdecznie Wam gratuluję i proszę o przesłanie Waszych adresów do korespondencji na adres a.cirin@wp.pl

A oto zwycięskie propozycje:



"Makaron z łososiem i cukinią"

Składniki: 

  • 100g wędzonego łososia 
  • 150g makaronu kokardki 
  • 1 mała cukinia
  •  1 szklanka passaty pomidorowej lub domowego przecieru 
  •  2-3 łyżeczki kapar 
  •  4 łyżki śmietany 30% 
  • 1 mała czerwona papryka 
  • 1 mała cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • oregano 
  • sól i pieprz 
  •  kilka gałązek koperku 
  • 1 łyżka oliwy 

Sposób przygotowania: 


1. Makaron gotujemy na pół twardo, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 


2. Cukinię kroimy w plasterki i wraz z miażdżonym czosnkiem podsmażamy na oliwie (aż zmięknie, ale pozostając w formie plasterków), doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Gotową przekładamy na talerz, układając w dowolną kompozycję. 


3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwile smażymy, po czym zalewamy passatą pomidorową i gotujemy ok. 5 min, wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojonego łososia, makaron, gotujemy, aż makaron wchłonie sos i stanie się al dente, pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy kapary. Gotowy makaron wykładamy na wcześniej przygotowaną cukinię, posypujemy koperkiem.





"Makaron z surimi"

Składniki:
  • pół paczki ciemnego makaronu Pełne ziarno
  • opakowanie surimi
  • serek topiony
  • cebula
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • masło
  • świeży lubczyk i pietruszka
Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Paluszki surimi kroimy w małe (3-4 mm) paseczki i razem z posiekanym czosnkiem dodajemy do cebuli. Serek rozdrabniamy i rozpuszczamy na patelni z resztką składników (można dodać troszkę wody). Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy serek rozpuści się masę surimi dodajemy do makaronu, do tego dodajemy świeży lubczyk i pietruszkę, wszystko mieszamy i danie gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.