11:35

Wyniki makaronowego konkursu Lubella

Wybór dwóch najbardziej pobudzających mój apetyt potraw makaronowych był dla mnie bardzo trudny. 
Tym bardziej, że przystąpiłam do niego przed śniadaniem:)
Naprawdę wszystkie potrawy mam ochotę przyrządzić i zjeść (i tak zapewne uczynię), ale szczególnie spodobały mi się dania


Alicji Jasny oraz Pokochaj gotowanie
Zachęcam też do zapoznania się z wszystkimi makaronowymi propozycjami (klik), które wzięły udział w konkursie. 




Serdecznie Wam gratuluję i proszę o przesłanie Waszych adresów do korespondencji na adres a.cirin@wp.pl

A oto zwycięskie propozycje:



"Makaron z łososiem i cukinią"

Składniki: 

  • 100g wędzonego łososia 
  • 150g makaronu kokardki 
  • 1 mała cukinia
  •  1 szklanka passaty pomidorowej lub domowego przecieru 
  •  2-3 łyżeczki kapar 
  •  4 łyżki śmietany 30% 
  • 1 mała czerwona papryka 
  • 1 mała cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • oregano 
  • sól i pieprz 
  •  kilka gałązek koperku 
  • 1 łyżka oliwy 

Sposób przygotowania: 


1. Makaron gotujemy na pół twardo, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 


2. Cukinię kroimy w plasterki i wraz z miażdżonym czosnkiem podsmażamy na oliwie (aż zmięknie, ale pozostając w formie plasterków), doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Gotową przekładamy na talerz, układając w dowolną kompozycję. 


3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwile smażymy, po czym zalewamy passatą pomidorową i gotujemy ok. 5 min, wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojonego łososia, makaron, gotujemy, aż makaron wchłonie sos i stanie się al dente, pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy kapary. Gotowy makaron wykładamy na wcześniej przygotowaną cukinię, posypujemy koperkiem.





"Makaron z surimi"

Składniki:
  • pół paczki ciemnego makaronu Pełne ziarno
  • opakowanie surimi
  • serek topiony
  • cebula
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • masło
  • świeży lubczyk i pietruszka
Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Paluszki surimi kroimy w małe (3-4 mm) paseczki i razem z posiekanym czosnkiem dodajemy do cebuli. Serek rozdrabniamy i rozpuszczamy na patelni z resztką składników (można dodać troszkę wody). Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy serek rozpuści się masę surimi dodajemy do makaronu, do tego dodajemy świeży lubczyk i pietruszkę, wszystko mieszamy i danie gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz