To propozycja makaronowa idealna na lato. Polecam to danie spożywać na zimno - choć można oczywiście na ciepło. 
Sezon szparagowy niestety ma się ku końcowi, więc trzeba się śpieszyć :)
Składniki (porcja na 4 osoby):
Sezon szparagowy niestety ma się ku końcowi, więc trzeba się śpieszyć :)
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 300 g makaronu kokardki Lubella
 - podwójna pierś z kurczaka
 - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
 - pęczek zielonych szparagów
 - 10 pomidorków koktajlowych
 - pół słoika czarnych oliwek bez pestek
 - 3 łyżki ziaren słonecznika
 - 2-3 łyżki oliwy
 - sól, pieprz - do smaku
 
Pierś kurczaka natrzeć pieprzem ziołowym i ugotować na parze lub poddusić pod przykryciem podlewając co jakiś czas wodą - na początku dno naczynia posmarować małą ilością oliwy. Lekko posolić. Ostudzoną pokroić w cienkie plastry. 
Szparagi oczyścić (odkroić zdrewniałą część i ewentualnie obrać część łodygi przy pomocy obieraczki do warzyw, przy młodych szparagach czynność tą można pominąć). Pokroić na 3-4 cm kawałki i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. 
Kiedy lekko zmiękną zdjąć z ognia i przełożyć do osobnego naczynia. Na tej samej patelni podsmażyć połówki pomidorków koktajlowych (dodać łyżkę oliwy przed smażeniem). 
Makaron ugotować al dente i wymieszać ze szparagami oraz pomidorkami. Ułożyć na talerzach dodając oliwki i posypując podprażonymi ziarnami słonecznika. Na wierzchu ułożyć plastry piersi z kurczaka. Całość można posypać świeżo zmielonym pieprzem



Lekko, smacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńAga - latem tak najlepiej:) i w ogóle codziennie:)
UsuńFantastyczny obiad na lato, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity zestaw!
OdpowiedzUsuń