07:59

Makaron ze szparagami i piersią z kurczaka

To propozycja makaronowa idealna na lato. Polecam to danie spożywać na zimno - choć można oczywiście na ciepło. 
Sezon szparagowy niestety ma się ku końcowi, więc trzeba się śpieszyć :)

Składniki (porcja na 4 osoby):
  • 300 g makaronu kokardki Lubella
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół słoika czarnych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
Pierś kurczaka natrzeć pieprzem ziołowym i ugotować na parze lub poddusić pod przykryciem podlewając co jakiś czas wodą - na początku dno naczynia posmarować małą ilością oliwy. Lekko posolić. Ostudzoną pokroić w cienkie plastry. 
Szparagi oczyścić (odkroić zdrewniałą część i ewentualnie obrać część łodygi przy pomocy obieraczki do warzyw, przy młodych szparagach czynność tą można pominąć). Pokroić na 3-4 cm kawałki i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. 
Kiedy lekko zmiękną zdjąć z ognia i przełożyć do osobnego naczynia. Na tej samej patelni podsmażyć połówki pomidorków koktajlowych (dodać łyżkę oliwy przed smażeniem). 
Makaron ugotować al dente i wymieszać ze szparagami oraz pomidorkami. Ułożyć na talerzach dodając oliwki i posypując podprażonymi ziarnami słonecznika. Na wierzchu ułożyć plastry piersi z kurczaka. Całość można posypać świeżo zmielonym pieprzem

4 komentarze: