czwartek, 26 czerwca 2014

Ciasto ucierane z truskawkami



Mój laptop wreszcie powrócił z naprawy i mogę się z Wami podzielić przepisami na potrawy, które przyrządziłam w czasie przerwy. 
Było bardzo truskawkowo:)
Na pierwszy ogień ciasto, które postanowiłam upiec w ramach przetestowania pewnego przepisu, z którego za bardzo nie wyszło (choć smakowało pysznie) ciasto upieczone przez koleżankę. 
Przepisu pierwotnego nie podaję, bo poddałam go takim modyfikacjom, że już go nie przypomina:) Smak ten sam, wygląd zdecydowanie inny:) 
Inne moje przepisy z truskawkami znajdziecie tutaj.

Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):

  • ok. 800 g truskawek
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka (250 ml) mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. W osobnej misce dokładnie utrzeć masło z cukrem (moim zdaniem można nieco zmniejszyć ilość, ciasto jest dość słodkie, ale to tylko moje zdanie, bo reszta konsumujących nie zgłaszała zastrzeżeń:)). Utarta masa powinna być puszysta. Do masy dodać żółtka (po jednym), a następnie (na małych obrotach miksera) mąki i proszek do pieczenia. Przy pomocy łyżki połączyć na koniec z pianą z białek. Ciasto przelać (jest dość gęste) do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać przy pomocy łyżki. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek (nacięciem do góry). Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 

5 komentarzy:

  1. Też często mam ten problem, że ucierane ciasta z truskawkami mi do końca nie wychodzą, tylko są za bardzo wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to właśnie wyszło w sam raz. Nie za suche i nie za wilgotne:)

      Usuń
  2. No wygląda fantastycznie! Mniam, mniam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, tyle że z malinami. Ciasto robi i zjada się ekspresowo. Cukru dałam 1/2 szkl. i było smacznie. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.