08:34

Ciasto z czereśniami i marcepanem


Chwilę się zagadałam przy pieczeniu ciasta z czereśniami i marcepanem i lekko się za mocno przypiekło, ale jest tak smaczne, że żal byłoby go nie pokazać, teraz kiedy jest sezon na czereśnie. 
Do jego upieczenia najlepiej wybrać duże i mięsiste owoce. 
Zapieczona czereśnia i marcepan smakują wybornie. 

Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):

  • 200 g czereśni
  • 150 g marcepanu 
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki letniego mleka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko i mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec masło. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z pianą z białek. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć połówki czereśni (nacięciem do góry) i na nie zatrzeć marcepan (na dużych oczkach). Piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.

Inne moje czereśniowe wypieki znajdziecie tutaj (klik)

3 komentarze:

  1. Coś dla mnie. Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale nie widać tego przypieczenia. Czereśni z marcepanem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń