Chwilę się zagadałam przy pieczeniu ciasta z czereśniami i marcepanem i lekko się za mocno przypiekło, ale jest tak smaczne, że żal byłoby go nie pokazać, teraz kiedy jest sezon na czereśnie.
Do jego upieczenia najlepiej wybrać duże i mięsiste owoce.
Zapieczona czereśnia i marcepan smakują wybornie.
Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):
- 200 g czereśni
- 150 g marcepanu
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1/3 szklanki letniego mleka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko i mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec masło. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z pianą z białek. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć połówki czereśni (nacięciem do góry) i na nie zatrzeć marcepan (na dużych oczkach). Piec w temp. 180 stopni ok. 30 minut.
Inne moje czereśniowe wypieki znajdziecie tutaj (klik).
Coś dla mnie. Super połączenie :)
OdpowiedzUsuńWcale nie widać tego przypieczenia. Czereśni z marcepanem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń