07:38

Beza z kremem i owocami (Film)

Bajeczne smaki zapraszają na bezę z kremem śmietanowym z serkiem mascarpone i owocami - w tym przypadku sezonowymi truskawkami. 
Upieczenie bezy naprawdę nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać:)

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 400 g śmietany 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać małymi porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodać ocet/sok i mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Przełożyć ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dobrze jest narysować na nim okrąg). Bezę piec:
 - 5 minut w 150 stopniach
 - 10 minut w 120 stopniach
 - 1,5 godziny w 100 stopniach. 

Śmietanę ubić na sztywno i dalej ubijając dodać mascarpone oraz cukier puder. Masę wyłożyć na bezę i na wierzchu ułożyć owoce. 




9 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Nawet od wczoraj myślę o niej bez przerwy, bo mam 5 białek wolnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada i smakuje rewelacyjnie! Dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę upiec bezę z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale z pewnością trzeba będzie nieco obniżyć czas i temperaturę pieczenia. Ile, tego nie powiem, bo piekarniki są różne.

      Usuń
    2. Dziękuję :) czyli najlepiej bez termoobiegu tak?

      Usuń
    3. Ciężko powiedzieć :) Ja jej nigdy nie piekłam z termoobiegiem, dlatego nie doradzę, ale wiem, że ludzie tak robią. Trzeba obserwować, żeby nie było za dużej temperatury, bo ściemnieje.

      Usuń