Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
Z tych co to znikają przynajmniej w połowie, zanim zdążą zupełnie ostygnąć.
Najlepiej upiec je rano i zabrać ze sobą na świeże powietrze.
Wielokrotnie sprawdzałam, że ciasta drożdżowe najlepiej smakują jedzone na trawie:)
Zapraszam również do zapoznania się z innymi przepisami na wykorzystanie truskawek.
Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):
- 750 g mąki pszennej
- około 500 g truskawek
- 10 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 300 ml letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 5 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać np. na bezę)
- kruszonka: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki
Z mąki, żółtek, mleka, cukru, masła i drożdży wyrobić ciasto. W przypadku użycia świeżych drożdży należy wcześniej przygotować rozczyn z 1/2 szklanki mleka i łyżeczki cukru. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte przełożyć na blachę (dobrze jest lekko zwilżyć ręce wodą lub posmarować olejem). Na cieście ułożyć połówki truskawek (nacięciami do góry). Całość posypać kruszonką (wcześniej rozetrzeć rękami podane składniki tworząc kruszonkę). Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńTrzeba wyprobowac póki są truskawki! Dużo uśmiechu i słońca na dziś :)
OdpowiedzUsuńSandra - koniecznie:) dziękuję i życzę również miłego dnia:)
UsuńPrzepyszne. Uwielbiam drożdżowe z owocami :)
OdpowiedzUsuńciasto trzeba "wymieszać" mikserem czy da sie ręcznie?
OdpowiedzUsuńBez problemu da się ręcznie. Oczywiście można też mikserem.
Usuń