Ciasto z dużą ilością truskawek i warstwą waniliowego budyniu, a wszystko w towarzystwie kruszonki. Jak dla mnie idealnie!
Zresztą nie jest to tylko moje zdanie, a wszystkich konsumujących :)
Zachęcam również do zapoznania się z innymi przepisami z wykorzystaniem truskawek.
Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):
- 200 g zimnego masła
- 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 3 żółtka (białka można zamrozić)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 750 ml mleka
- około 1 kg truskawek (dużych)
Z masła, żółtek, mąki i cukru zagnieść ciasto (ja nie zagniatam do końca a jedynie rozcieram jak kruszonkę, można też składniki po prostu zmiksować ze sobą w malakserze). 2/3 ciasta wsypać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść ręką lub przy pomocy dna szklanki.
Powstały w ten sposób spód ciasta zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszając ilość mleka do 750 ml). Na upieczony spód wylać budyń (wszystko może być gorące). Odszypułkowane i umyte truskawki wyłożyć na warstwę budyniu - miejscem po usunięciu szypułki do góry i całość posypać pozostałym kruchym ciastem. Piec około godziny w 180 stopniach.
O mniam, zjadłabym sobie kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńGin - wirtualnie, ale częstuję;)
UsuńPiękne jest to, że sezon truskawkowy już w pełni :-)
OdpowiedzUsuńTwój przepis jest bardzo fajny: ciasto lekkie, a truskawki pomimo temperatury i czasu pieczenia wcale nie wyglądają na ugotowane :-)
Pozdrawiam serdecznie.
Ania W - ja jestem przeszczęśliwa, bo truskawki uwielbiam, a te w cieście faktycznie nie rozgotowały się zupełnie:)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńmam truskawki.
Muszę upiec jutro to ciasto,bo nie wytrzymam!
Amber - będzie mi niezmiernie miło:0 smacznego:)
UsuńFajne. Uwielbiam truskawki, najlepiej w postaci nieprzetworzonej, ale i w ciastach.. mmm :)
OdpowiedzUsuńPyszne to Twoje ciacho Aniu.:)
Majana - mam tak samo z truskawkami:)
Usuń