poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i budyniem


Ciasto z dużą ilością truskawek i warstwą waniliowego budyniu, a wszystko w towarzystwie kruszonki. Jak dla mnie idealnie!
Zresztą nie jest to tylko moje zdanie, a wszystkich konsumujących :)

Zachęcam również do zapoznania się z innymi przepisami z wykorzystaniem truskawek

Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):

  • 200 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 3 żółtka (białka można zamrozić)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 750 ml mleka
  • około 1 kg truskawek (dużych)
Z masła, żółtek, mąki  i cukru zagnieść ciasto (ja nie zagniatam do końca a jedynie rozcieram jak kruszonkę, można też składniki po prostu zmiksować ze sobą w malakserze). 2/3 ciasta wsypać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść ręką lub przy pomocy dna szklanki. 


Powstały w ten sposób spód ciasta zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszając ilość mleka do 750 ml). Na upieczony spód wylać budyń (wszystko może być gorące). Odszypułkowane i umyte truskawki wyłożyć na warstwę budyniu - miejscem po usunięciu szypułki do góry i całość posypać pozostałym kruchym ciastem. Piec około godziny w 180 stopniach. 


8 komentarzy:

  1. O mniam, zjadłabym sobie kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - wirtualnie, ale częstuję;)

      Usuń
  2. Piękne jest to, że sezon truskawkowy już w pełni :-)
    Twój przepis jest bardzo fajny: ciasto lekkie, a truskawki pomimo temperatury i czasu pieczenia wcale nie wyglądają na ugotowane :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W - ja jestem przeszczęśliwa, bo truskawki uwielbiam, a te w cieście faktycznie nie rozgotowały się zupełnie:)

      Usuń
  3. Aniu,
    mam truskawki.
    Muszę upiec jutro to ciasto,bo nie wytrzymam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - będzie mi niezmiernie miło:0 smacznego:)

      Usuń
  4. Fajne. Uwielbiam truskawki, najlepiej w postaci nieprzetworzonej, ale i w ciastach.. mmm :)
    Pyszne to Twoje ciacho Aniu.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - mam tak samo z truskawkami:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.