To ciasto dla zwolenników chlebków bananowych no
i oczywiście truskawek.
Jest dość zwarte i dobrze się kroi zatem nada się na drugie śniadanie w charakterze słodkiego chlebka.
I nie trzeba już nic więcej dodawać, ponieważ truskawki zastępują np. posmarowanie dżemem:)
Oczywiście jako deser sprawdza się idealnie:)
Składniki (forma keksówka 10 cm x 25 cm):
- 2 duże, mocno dojrzałe banany
- 10 dużych truskawek
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na 4 części.
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami, mąką, cukrem, masłem, solą i proszkiem do pieczenia (można wymieszać krótko mikserem lub po prostu łyżką, tylko do połączenia się składników). Na koniec wymieszać z truskawkami. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec około 50 minut w 180 stopniach.
Szybkie i pyszne wypróbuje :).
OdpowiedzUsuńProste i pyszne-takie wypieki lubię najbardziej:-)
OdpowiedzUsuńMniam, podoba mi się ogromnie :) Uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam z podwójną ilością truskawek, bez banana ale za to z dodatkiem wiórków kokosowych - rewelacja!!
OdpowiedzUsuńAlicja - ciasto bez banana nie było za gęste? Zaintrygowałaś mnie tą wersją:)
Usuń