08:44

Ciasto bananowo-truskawkowe


To ciasto dla zwolenników chlebków bananowych no
i oczywiście truskawek

Jest dość zwarte i dobrze się kroi zatem nada się na drugie śniadanie w charakterze słodkiego chlebka.
I nie trzeba już nic więcej dodawać, ponieważ truskawki zastępują np. posmarowanie dżemem:)

Oczywiście jako deser sprawdza się idealnie:)

Składniki (forma keksówka 10 cm x 25 cm):

  • 2 duże, mocno dojrzałe banany
  • 10 dużych truskawek
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na 4 części. 
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z jajkami, mąką, cukrem, masłem, solą i proszkiem do pieczenia (można wymieszać krótko mikserem lub po prostu łyżką, tylko do połączenia się składników). Na koniec wymieszać z truskawkami. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec około 50 minut w 180 stopniach. 





5 komentarzy:

  1. Szybkie i pyszne wypróbuje :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne-takie wypieki lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, podoba mi się ogromnie :) Uwielbiam takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam z podwójną ilością truskawek, bez banana ale za to z dodatkiem wiórków kokosowych - rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja - ciasto bez banana nie było za gęste? Zaintrygowałaś mnie tą wersją:)

      Usuń