Kalafior zapiekany pod beszamelem to alternatywa dla tradycyjnego kalafiora ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
Zapieczony w ten sposób pozostaje jędrny co mi bardzo odpowiada, a jeśli chodzi o sos beszamelowy to chyba nie muszę nikogo przekonywać, że jest pyszny :)
Kalafiora możemy zapiec pod samym beszamelem albo tak jak w mojej wersji wzbogacić danie o warstwę żółtego sera - w moim przypadku cheddara, który jest bardzo wyrazisty w smaku.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 100 g cheddara lub innego żółtego sera
- 750 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem.
W osobnym garnku roztopić masło i wymieszać z mąką. Chwilę zasmażać, cały czas mieszając, a następnie zalać mlekiem i gotować na małym ogniu. Sos trzeba często mieszać. Doprawić go do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Gotować do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje. Gorącym sosem zalać kalafiora. Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.
lubię takie:)
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie:D
OdpowiedzUsuńChcę podzielić się z Wami filmem, który jest rzekomo przesłaniem od pozaziemskiej cywilizacji na temat tego, czy chcemy żeby się ujawnili:
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=DJ7SEKNVQng
Życzę Wam wszystkim otwartych umysłów! :D