niedziela, 25 maja 2014

Konkurs makaronowy


Serdecznie zapraszam Was do udziału w konkursie z marką Lubella.
Do wygrania mam dwa identyczne jak na zdjęciu zestawy produktów Lubella (makarony i kasze)
Moja rodzina uwielbia makarony i mamy kilka swoich ulubionych makaronowych potraw. 
Ciekawa jestem co Wy najczęściej dodajecie do makaronu.







Zasady konkursu:

Nagrody: dwa zestawy produktów Lubella (każdy 14 produktów)


Zadanie: do dnia 01 czerwca 2014 r.
należy umieścić pod tym wpisem przepis
na Waszą ulubioną potrawę. 
Dodatkowo na adres a.cirin@wp.pl można przesłać zdjęcie potrawy
 (będzie to dodatkowy atut)

Ze zgłoszonych prac osobiście wybiorę dwie potrawy, które najbardziej pobudzą mój apetyt i zaprezentuję je na blogu (przesłanie zdjęcia jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na jego publikację we wpisie z ogłoszeniem wyników)
Wyniki zostaną ogłoszone 02 czerwca 2014 r.

Zwycięzca jest zobowiązany przesłać dane do wysyłki nagrody do dnia 05 czerwca 2014 r.
(Nagrody wysyła agencja reklamowa Synertime, na terenie RP)
W przypadku nie dostarczenia adresu w terminie nagroda zostanie przekazana innemu Uczestnikowi. 

Życzę powodzenia i z niecierpliwością czekam na Wasze makaronowe propozycje!

18 komentarzy:

  1. ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PARÓWKAMI
    SKŁADNIKI:
    700 g makaronu
    600 g parówek
    1 ½ słoiczka przecieru pomidorowego
    1 cebula
    100 g żółtego sera
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    350 ml mleka
    Sól, pieprz, oregano, słodka papryka
    WYKONANIE:
    Ugotować makaron w osolonej wodzie.
    Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Dodać parówki pokrojone w kosteczkę.
    Do smażących się parówek dodać przecier pomidorowy i ½ szklanki wody.
    Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Smażyć jeszcze przez kilka minut często mieszając.
    W dużym garnku rozpuścić masło i dodać mąkę. Powolutku wlewać mleko cały czas mieszając.
    Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Kiedy wszystko się dokładnie rozmiesza wrzucić około 70 g startego sera żółtego.
    Mieszać aż sos się zagotuje i ser się rozpuści. Przełożyć do tego ugotowany wcześniej makaron i dokładnie rozmieszać.
    Połowę makarony przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć przygotowanymi parówkami a potem resztą makaronu.
    Posypać wierzch resztą sera (zetrzeć na grubych oczkach).
    Piec w 180 stopniach przez 30 minut.

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron z warzywami :-)

    Składniki:

    - opakowanie makaronu - u mnie penne rigate
    - 1 brokuł
    - pęczek szparagów
    - 300 g pieczarek
    - papryka żółta
    - papryka czerwona
    - 300 g pomidorków koktajlowych
    - 1 mała cukinia
    - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego Skworcu
    - 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Skworcu
    - 1 łyżeczka soli himalajskiej Skworcu
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - szczypta papryki ostrej wędzonej Skworcu


    Wykonanie:

    Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy go all dente. Odcedzamy.

    Do garnka dużego (ja mam taki szeroki rondel) wlewamy 300 ml wody, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię ze skórką, pieczarki podsmażone chwilkę na patelni, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dusimy to chwilkę dodając przyprawy. W tym czasie gotujemy krótko brokuła, i szparagi ( w wodzie z łyżeczką soli i cukru na stojąco ) też chwilkę ok. 5 minut.

    Dodajemy to do naszego rondla z warzywami i dodajemy makaron. Mieszamy.

    Podajemy na ciepło lub na zimno.

    Możemy udekorować pokrojonymi pomidorkami lub bazylią.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechowe szaleństwo makaronowe
    Składniki:
    - opakowanie makaronu pełnoziarnistego lubella
    - 4 duże łyżki masła z orzechów włoskich (ew.ziemnych) -
    - garść posiekanych orzechów włoskich (ew.ziemne)
    - jogurt bałkański (150g około) + (czosnek, sól, pieprz)
    - papryka czerwona i żółta
    - średnia cukinia
    - 20 dag pieczarek
    - 2 małe cebule
    - pół szklanki groszku

    W garnku gotujemy makaron, gotujemy do miękkości następnie odlewamy odrobinę wody do kubeczka. Na lekko natłuszczonej patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami, a następnie dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę i cukinię. Smażymy około 5 min, warzywa mają być na pół-twardo. Dodajemy groszek a następnie dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy.
    W miseczce mieszamy jogurt, z masłem orzechowym, przyprawami i odrobiną wody z gotowania makaronu następnie wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy by sos dokładnie pokrył całe danie. Na koniec dodajemy posiekane orzechy (czym więcej tym lepiej). Jemy od razu :) Pychotka.

    - Aleksandra P.
    Mój adres e-mail: littlexalexis@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka z makaronem
    Składniki:
    - pół opakowania makaronu najlepiej kokardki
    - pół słoiczka suszonych pomidorów
    - garść świeżej bazylii
    - puszka tuńczyka
    - 2 łyżki octu balsamicznego
    - 3-5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
    - sól do smaku
    Makaron ugotować al dente. Pomidory pokroić w paski, bazylię posiekać, tuńczyka odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą. Odstawić na godzinę lub dłużej do lodówki.


    mój mail: mordoklejka838@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna, lekka sałatka makaronowa z ogórkiem zielonym
    - pól opakowania makaronu typu łezki
    - 1 długi ogórek zielony
    - po pół pęczka natki, kopru, szczypiorku
    - jogurt typu greckiego
    - 2 zabki czosnki, sól, pieprz, cukier do smaku..

    makaron gotujemy na pól twardo, przelewamy woda i odcedzamy. Gdy już woda skapie dajemy do miski i ścieramy całego długiego ogórka, dodajemy zieleninkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy jogurtem i przyprawami do smaku.. jak ktoś woli można zrobić sos pół na pól jog i majonez.. lecz mi smakuje taka lekka sałatka do grilla... bo jest bardzo orzeźwiająca..

    mój mail: mona255@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. LECZO Z KURCZAKIEM I ANANASEM W ZIELONYM GNIEŹDZIE MAKARONOWYM

    Składniki

    - 4 duże cebule
    - 0,5 kg piersi z kurczaka
    - puszka ananasów
    - puszka fasolki czerwonej (250 g)
    - 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
    - sól
    - pieprz
    - kurkuma
    - czerwona słodka papryka w proszku
    - olej słonecznikowy
    - 2 łyżki mąki
    - paczka zielonego makaronu typu wstążki, 6 mm

    Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki, a następnie smażymy na oleju w dużym garnku, aż do uzyskania złotego koloru. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i czerwoną papryką (lub ulubionymi ziołami używanymi do kurczaka) i smażymy na oleju na patelni. Następnie przekładamy kurczaka do garnka z cebulką. Ananasy odsączamy i kroimy w kostkę, dodajemy do naszego garnka. Wodę z ananasów zostawiamy. Fasolkę odsączamy i także dodajemy do reszty składników. Wszystko mieszamy i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z wodą z ananasów. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wykładamy na talerz i formujemy gniazdo. Do środka gniazda wlewamy wcześniej przygotowane leczo. Danie możemy podać ze świeżym białym chlebem. Potrawa jest bardzo sycąca.

    Mój e-mail: magdalenka.wrona@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaron z surimi:

    Jest to błyskawiczna, dietetyczna, sycąca i pyszna potrawa, którą bez problemu przyrządzi nawet nowicjusz kulinarny. Oto przepis na danie dla dwóch osób:

    Potrzebujemy:
    - pół paczki ciemnego makaronu Pełne ziarno
    - paczkę surimi
    -serek topiony
    -cebulę
    -czosnek
    -sól, pieprz
    -masło
    -świeży lubczyk i pietruszkę

    Przygotowanie:
    Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Paluszki surini kroimy w małe (3-4 mm) paseczki i razem z posiekanym czosnkiem dodajmy do cebuli. Serek rozdrabniamy i rozpuszczamy na patelni z resztą składników (można dodać troszkę wody). Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy serek się rozpuści naszą masę surimi dodajemy do makaronu, do tego dodajemy świeży lubczyk i pietruszkę, wszystko mieszamy i danie gotowe!. Serdecznie polecam!!

    Mój e-mail: alicjajasny@gmail.com

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Makaron w bułce tartej z plastrami bekonu

    Składniki;
    1/2 kg makaronu jajecznego "nitki",
    2/3 szkl. bułki tartej,
    3/4 szkl. oleju rzepakowego,
    po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    szczypta płatków chilli,
    sól, pieprz,
    250g surowego chudego boczku,
    50g startego parmezanu,
    natka pietruszki do dekoracji.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Makaron dodać do bułki, dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni, dodać do makaronu. Całość dobrze wymieszać. Podawać posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

    mój e-mail: m8adzia8@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój przepis jest prosty:
    - gotuję makaron Lubella
    w osolonej wodzie
    - dodaję masło i biały ser
    - mieszam i jem!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Makaron z sosem pomidorowym oraz pieczarkami

    Składniki:

    250g makaronu

    600g pieczarek

    puszka pomidorów

    3 ząbki czosnku

    pęczek natki pietruszki

    szczypta suszonego oregano

    pieprz

    oliwa





    Pieczarki umyj i pokrój w średniej wielkości kawałeczki.

    Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj pieczarki.

    Gdy grzyby są miękkie, dodaj pomidory

    i drobno posiekany czosnek.

    Wymieszaj i dopraw pieprzem

    i oregano do smaku.

    Dodaj posiekaną pietruszkę.

    Gotuj do 10 minut.

    Podawaj z makaronem al dente.

    Możesz posypać startym serem,

    ale i bez niego smakuje fantastycznie!





    Pozdrawiam ciepło Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ulubione danie z makaronem? To pyszne, banalne i zdrowe połączenie! :)
    Makaron w sosie z masła orzechowego z brokułem i orzeszkami
    Składniki:
    •Porcja makaronu penne Lubella pełne ziarno (mój ulubiony(:)
    •1 mały brokuł lub 0,5 dużego
    •2 czubate łyżki masła orzechowego
    •1 garść orzechów ziemnych/pistacji/orzechów pekan
    •sól

    Wodę w 2 garnkach solę i doprowadzam do wrzenia. Gdy będzie już wrzeć do jednego garnka wkładam obranego brokuła, a do drugiego porcję makaronu. Makaron gotuję al'dente, zgodnie z czasem, który wyznaczył producent, natomiast brokuła gotuję do chrupkości czyli ok.5-6 min. Gdy nasze rzeczy będą gotowe dokładnie je odcedzam i pozostawiam do odsiąknięcia z wody. Na patelnię wykładam 2 łyżki masła orzechowego, włączam mały gaz i czekam aż się rozpuści. Brokuła dzielę na małe różyczki. Gdy masło się rozpuści wrzucam do niego makaron i brokuła - wszystko dokładnie mieszam. Gdy brokuł z makaronem będą ''obtoczone'' w maśle wykładam na talerz i posypuję posiekanymi orzechami, które wcześniej uprażyłam na patelni. Smacznego! :)

    Pozdrawiam,
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja polecam mój przepis na makaron a'la carbonara. Przepis ten wypracowałam sobie osobiście.
    Uwielbiam to danie. Ja to często bywa - prostota górą!

    - pół opakowania makaronu spaghetti (200 g)
    - 100 g wędzonego boczku (w cieniutkich plasterkach)
    - mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 3 żółtka (ze świeżych jajek!)
    - 100 ml śmietanki 30%
    - 80 g parmezanu (startego)
    - sól
    - pieprz biały
    - oliwa z oliwek

    Na 2 porcje.

    Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.
    Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno. Boczek pokrój aby powstały paseczki.
    W miseczce roztrzep żółtka ze śmietanką, parmezanem, soli i białym pieprzem.
    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodaj boczek. Smaż kilka minut. Następnie dodaj odlany makaron, chwilę podgrzewaj mieszając. Wyłącz gaz pod patelnią i wlej jajka ze śmietaną. Mieszaj chwilę, ale już nie podgrzewaj. Sos powinien odrobinę zgęstnieć, ale żółtka nie mogą się ściąć.
    Od razu podawaj. Ja posypałam jeszcze odrobinką posiekanej natki pietruszki.

    Zaprszam do wpisu ze zdjęciami:
    http://kuchniabakino.blox.pl/2014/02/Spaghetti-a-la-carbonara-wedlug-mnie.html

    pozdrawiam
    Barbara (BAKINO)

    bakino@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Makaron z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami

    To wegetariańskie danie z makaronu jest proste i szybkie do zrobienia, zresztą jak jak większość przepisów kuchni włoskiej. Dodatkowo syci i jest pyszne.
    Moje dziecko najbardziej lubi makaron w kształcie kokardek, więc taki używam najczęściej. Mężowi do poniższego zestawu podpiekam jeszcze kawałeczki boczku.

    300 g makaronu kokardki Lubella
    200 g mrożonego groszku
    8 dużych suszonych pomidorów z zalewy
    2-3 łyżki oliwy z zalewy po pomidorach
    1 cebula
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
    pieprz czarny mielony
    szczypta pieprzu cayenne


    Groszek ugotować w osolonej wodzie (przez ok. 5 minut) i odcedzić. Następnie, w pozostałej po groszku wodzie, ugotować makaron al dente i również odcedzić.
    Na rozgrzaną patelnię wlać olej z zalewy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
    Następnie dodać pokrojone drobno pomidory, groszek i makaron. Przyprawić, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki.
    Wersja dla mięsożerców: można dodać podsmażony boczek.
    (zdjęcie przesłałam na e-maila)

    OdpowiedzUsuń
  14. "Szaszłyki z tortelloni"
    Składniki:
    - 4 duże pieczarki
    - 1 cukinia
    - pomidorki koktajlowe
    - 1 puszka pomidorów
    - ok. 400g pierożków tortelloni z nadzieniem serowym
    - kawałek parmezanu
    - sól i pieprz
    - oliwa
    - świeża bazylia

    Sposób przygotowania:
    1. Tortelloni gotujemy al dente, gotowe odcedzamy. Pieczarki i cukinię oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
    2. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę warzywa i tortelloni (na jeden szpikulec średnio 4 tortelloni).
    3. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wlewamy równomiernie pomidory z puszki, układamy szaszłyki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu posypujemy startym parmezanem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 180 stopniach (aż warzywa będą miękkie).
    4. Gotowe szaszłyki wyciągamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  15. "Makaron z łososiem i cukinią"
    Składniki:
    - 100g wędzonego łososia
    - 150g makaronu kokardki
    - 1 mała cukinia
    - 1 szklanka passaty pomidorowej lub domowego przecieru
    - 2-3 łyżeczki kapar
    - 4 łyżki śmietany 30%
    - 1 mała czerwona papryka
    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - oregano
    - sól i pieprz
    - kilka gałązek koperku
    - 1 łyżka oliwy

    Sposób przygotowania:
    1. Makaron gotujemy na pół twardo, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
    2. Cukinię kroimy w plasterki i wraz z miażdżonym czosnkiem podsmażamy na oliwie (aż zmięknie, ale pozostając w formie plasterków), doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Gotową przekładamy na talerz, układając w dowolną kompozycję.
    3. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwile smażymy, po czym zalewamy passatą pomidorową i gotujemy ok. 5 min, wlewamy śmietanę, zagotowujemy. Następnie wrzucamy pokrojonego łososia, makaron, gotujemy, aż makaron wchłonie sos i stanie się al dente, pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy kapary. Gotowy makaron wykładamy na wcześniej przygotowaną cukinię, posypujemy koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pieczarkowe gniazdo
    Składniki 2 porcje:
    kostka rosołowa,
    makaron spaghetti pełne ziarno,
    12 średnich pieczarek,
    woda,
    1 łyżka masła,
    1 średnia cebula,
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
    10 g sera gouda,
    3 łyżki groszku konserwowego,
    sól, pieprz, majeranek,
    suszony czosnek i papryczka chili,
    50 g serka kremowego topionego,
    świeży lubczyk i bazylia,
    oliwki czarne i zielone.

    Przygotowanie:
    SOS: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość smażymy. W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebula i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili.
    W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente.
    Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki i świeżej bazylii. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja bardzo lubię szybki, prosty i smaczny makaron z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szpinakiem i pokruszonym serem kozim. Suszone pomidory idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron Lubella Penne, świeży szpinak, suszone pomidory w oleju i dobrej jakości ser kozi. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i dodajemy świeży szpinak. Całość krótko dusimy i dodajemy grubo pokrojone suszone pomidory w oleju. Jeszcze raz chwilkę gotujemy i łączymy z makaronem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Na talerzu makaron posypujemy pokruszonym lub drobno pokrojonym serem kozim.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
    Pozdrawiam
    Aneta
    Ps. Zdjęcie dania wysyłam na maila:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo polecam smaczną, kolorową, bardzo zdrową i akurat „na czasie” sałatkę makaronową:
    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie makaronu Lubella Rurki Kolorowe
    – 1 czerwoną cebulę
    – opakowanie świeżej rukoli
    – truskawki i winogrona

    Domowy sos winegret:
    – 10 łyżek oliwy z oliwek
    – 6 łyżek octu balsamicznego białego
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.
    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.