niedziela, 25 maja 2014

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami


Kiedy nastaną ciepłe dni sernik na zimno jest świetnym chłodzącym deserem. Moje ciasto co prawda jest na biszkopcie, ale w wersji przyśpieszonej można użyć kupnych biszkoptów.
Zapraszam również do zapoznania się z innymi przepisami na serniki

Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):

biszkopt (lub 2 opakowania okrągłych biszkoptów):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka z cukrem ubić na sztywno. Przy pomocy łyżki (lub na najwolniejszych obrotach miksera) połączyć z żółtkami, a następnie łyżką wymieszać z mąkami. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 18 minut w 200 stopniach. 
Zobacz na filmie, co zrobić żeby biszkopt nie opadł :)

Masa serowa + galaretka
  • 500 g serka twarogowego mielonego 
  • 200 g śmietany 30 %
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier puder do smaku (około 3 łyżki)
  • truskawki (300 g)
  • do nasączenia biszkoptu 1/3 szklanki przegotowanej wody + 1 łyżka soku z cytryny 
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wody. Ostudzić. Odlać 1 szklankę galaretki (najlepiej wstawić ją do lodówki) i kiedy zacznie tężeć rozpocząć przygotowanie masy serowej. Przy pomocy miksera ubijać twaróg z dodatkiem schłodzonej śmietany. Po chwili ubijania wlać tężejącą galaretkę i dalej ubijać na wysokich obrotach. Masa powinna być ubita, ale nie będzie jeszcze bardzo mocno sztywna. 
Biszkopt nasączyć i wylać na niego masę serową. Do masy powrzucać pokrojone na ćwiartki truskawek. Wstawić do lodówki. Kiedy nieco stężeje zalać galaretką (najlepiej jeśli jest już ona nieco ścięta - zupełnie płynna mogłaby wsiąknąć pod ciasto). Sernik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepiej na całą noc. 


5 komentarzy:

  1. Jeden serniczek Twojego przepisu już wypróbowany...pora na kolejny :) Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie-sernik z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  3. szybki i prosty przepis-taki najlepszy;)
    ja polecam orzeźwiające ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, tez robie sernik na zimno z galaretka :) Ale uzywam serka philadephia bo jedgo najlatwiej mi dostac :) Idealny letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, właśnie taki moja Mama robi całe lato - poezja :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.