piątek, 16 maja 2014

Sernik z białą czekoladą na World Baking Day

World Baking Day, czyli Światowy Dzień Pieczenia, to doskonała okazja do upieczenia ciasta dla ważnej w Waszym życiu osoby. Nawet (a może zwłaszcza) wtedy, gdy nie pieczecie zbyt często.
Hasłem tegorocznego święta jest :


"Dla kogo Ty upieczesz?"

Akurat mnie namawiać długo nie trzeba i chętnie piekę dla innych, dlatego z przyjemnością zostałam ambasadorką tegorocznego World Baking Day. 

Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do akcji i upiec ciasto/ciasteczka dla kogoś, kto na to szczególnie zasługuje, to zachęcam Was do skorzystania z aplikacji na stronie http://worldbakingday.com/pl/
Za jej pomocą można wygenerować laurkę i poinformować wybraną osobę, że to właśnie dla niej i dlaczego pieczemy. Na stronie znajdziecie również przepisy, które możecie wykorzystać. 





Ja upiekłam sernik z białą czekoladą dla mojej siostry Lidii, która przyjechała i pomogła mi zaopiekować się dziećmi, a przy okazji posprzątać pewne rejony mieszkania:) Zgodnie stwierdziłyśmy, że sernikiem dzielimy się również z resztą rodzeństwa, bo wszyscy na to zasługują! :)




Składniki (tortownica 20 cm):
  • 700 g sera twarogowego półtłustego dwukrotnie zmielonego (może być też taki z wiaderka)
  • 100 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 3 jajka
  • 75 g margaryny Kasia (roztopionej i ostudzonej)
  • 160 g herbatników

Białą czekoladę rozpuścić (stawiając miseczkę z czekoladą na garnku z wrzącą wodą). Ostudzić. 
Przy pomocy miksera utrzeć jajka z cukrami. Dodać ser i całość dokładnie wymieszać z budyniem (proszek). Na koniec dodać roztopioną czekoladę. 
Herbatniki zmiksować i wymieszać z margaryną Kasia. Wysypać do tortownicy i ugnieść (najlepiej ugniata się dnem szklanki). Na spód wylać masę serową i wygładzić wierzch.  Tortownicę (najlepiej dodatkowo owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową) wstawić do większej blachy/naczynia wypełnionego wrzątkiem (do połowy wysokości tortownicy). Wstawić do piekarnika.
Piec w 180 stopniach około 50 minut. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień. 


14 komentarzy:

  1. Widzę, że i Ty przyłączyłaś się do akcji wraz z pięknym i na pewno pysznym sernikiem :) Muszę kiedyś go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness - jeśli lubisz zwarte, a zarazem delikatne serniki to się nie zawiedziesz:)

      Usuń
  2. Świetna inicjatywa i fantastyczny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy powód do pieczenia jest dobry, ale ten jest wyjątkowo wskazany:)

      Usuń
  3. ja wybrałam babeczki red velvet :) i dzisiaj upiekłam :) dla dziewczyn w grupie :) się zebrało nas kilka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta U - super! nie ma to jak upiec dla kilku osób na raz:)

      Usuń
  4. Jaki elegancki :) Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka - dziękuję:) A smakował jeszcze lepiej niż wyglądał:)

      Usuń
  5. Cudowny sernik :) Dobrze jest mieć taką siostrę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny , smaczny serniczek i bardzo zacna akcja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - co prawda u mnie ta akcja trwa przez okrągły rok, ale to świetny sposób, żeby w tym dniu podkreślić ten fakt lub kogoś szczególnie wyróżnić:)

      Usuń
  7. Uwielbiam serniki z białą czekoladą, są takie delikatne w smaku :). Aksamitne wręcz. Twój wygląda wspaniale :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi - dziękuję:) A co do serników to taki akurat piekłam pierwszy raz i zachwyciłam się:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.