wtorek, 27 maja 2014

Bułeczkowe ciasto z truskawkami


Zróbcie koniecznie to ciasto w sezonie!
Jest przepyszne, zarówno jeszcze ciepłe, jak i po ostudzeniu. 
Oprócz walorów smakowych ma jeszcze niewątpliwie cenną cechę jaką jest podzielność. Możemy się nim dzielić aż z 23 osobami:) To może być więc doskonały wypiek w czasie lata i pikników. Nie trzeba noża, ani innego sprzętu. Wystarczy oderwać bułeczkę i delektować się smakiem. 

Składniki (blacha 35 cm x 25 cm, 24 kawałki ciasta):

  • 24 średniej wielkości truskawki
  • 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1  szklanka letniego mleka (niepełna)
  • 4 żółtka (białka można zamrozić i np. zrobić bezę)
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • kruszonka: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki
Z mąki, cukru, żółtek, masła i drożdży oraz mleka wyrobić ciasto. Nie powinno się kleić (jeżeli zachodzi taka potrzeba to dodać trochę mąki). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę rozcierając wszystkie składniki w dłoniach. 

zrośnięte bułeczki

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 24 równe części. Z każdej uformować placuszek i owinąć nim truskawkę (tak jak w przypadku np. knedli). Bułeczki ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką (część kruszonki pospada między bułeczki, ale nie należy się tym przejmować). 



Powstałe w ten sposób bułeczkowe ciasto odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. 



13 komentarzy:

  1. rewelacja, takie bułeczki lubię:) mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl! :) Jak tylko znajde troche czasu to sie skusze bo wyglada rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No świetne są te bułeczki !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaale bym Ci chętnie ukradła taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię je z mąki orkiszowej typ 700, wychodzą wspaniale, a wersja o niebo zdrowsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, dzięki za informację. Szukam zdrowych alternatyw. Na pewno spróbuję z twoim zamiennikem :)

      Usuń
  6. Czy mogę zamiast truskawek dać do środka kawałki jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak. To świetny pomysł!

      Usuń
    2. Zrobiłam z jabłkami. Wyszły obłędnie. Użyłam kruszonki tej z cynamonem, pomyślałam, że do jabłek będzie w sam raz :)
      Ogólnie bardzo często korzystam z Twoich przepisów, dziękuję. Dzięki Tobie potrafię piec piękny biszkopt (ten rzucany) i drożdżowe ciasto, czego sobie nigdy nie wyobrażałam :)

      Usuń
    3. Super! Bardzo się cieszę i zachęcam do dalszych wypieków :)

      Usuń
  7. Robiłam te wyśmienite bułeczki,właśnie z tego przepisu niebo w gębie przez przypadek skasowałam ową stronę z tymi cudami ale dziś odnalazłam:):) ponownie zamierzam cudeńka upiec:) fantastyczny przepis:):) dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało się ponownie odnaleźć :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.