16:27

Bułeczkowe ciasto z truskawkami


Zróbcie koniecznie to ciasto w sezonie!
Jest przepyszne, zarówno jeszcze ciepłe, jak i po ostudzeniu. 
Oprócz walorów smakowych ma jeszcze niewątpliwie cenną cechę jaką jest podzielność. Możemy się nim dzielić aż z 23 osobami:) To może być więc doskonały wypiek w czasie lata i pikników. Nie trzeba noża, ani innego sprzętu. Wystarczy oderwać bułeczkę i delektować się smakiem. 

Składniki (blacha 35 cm x 25 cm, 24 kawałki ciasta):

  • 24 średniej wielkości truskawki
  • 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1  szklanka letniego mleka (niepełna)
  • 4 żółtka (białka można zamrozić i np. zrobić bezę)
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • kruszonka: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki
Z mąki, cukru, żółtek, masła i drożdży oraz mleka wyrobić ciasto. Nie powinno się kleić (jeżeli zachodzi taka potrzeba to dodać trochę mąki). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę rozcierając wszystkie składniki w dłoniach. 

zrośnięte bułeczki

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 24 równe części. Z każdej uformować placuszek i owinąć nim truskawkę (tak jak w przypadku np. knedli). Bułeczki ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką (część kruszonki pospada między bułeczki, ale nie należy się tym przejmować). 



Powstałe w ten sposób bułeczkowe ciasto odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. 



13 komentarzy:

  1. rewelacja, takie bułeczki lubię:) mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl! :) Jak tylko znajde troche czasu to sie skusze bo wyglada rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No świetne są te bułeczki !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaale bym Ci chętnie ukradła taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię je z mąki orkiszowej typ 700, wychodzą wspaniale, a wersja o niebo zdrowsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, dzięki za informację. Szukam zdrowych alternatyw. Na pewno spróbuję z twoim zamiennikem :)

      Usuń
  6. Czy mogę zamiast truskawek dać do środka kawałki jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak. To świetny pomysł!

      Usuń
    2. Zrobiłam z jabłkami. Wyszły obłędnie. Użyłam kruszonki tej z cynamonem, pomyślałam, że do jabłek będzie w sam raz :)
      Ogólnie bardzo często korzystam z Twoich przepisów, dziękuję. Dzięki Tobie potrafię piec piękny biszkopt (ten rzucany) i drożdżowe ciasto, czego sobie nigdy nie wyobrażałam :)

      Usuń
    3. Super! Bardzo się cieszę i zachęcam do dalszych wypieków :)

      Usuń
  7. Robiłam te wyśmienite bułeczki,właśnie z tego przepisu niebo w gębie przez przypadek skasowałam ową stronę z tymi cudami ale dziś odnalazłam:):) ponownie zamierzam cudeńka upiec:) fantastyczny przepis:):) dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało się ponownie odnaleźć :)

      Usuń