19:50

Krokiety z kapustą i grzybami

krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety są obowiązkową potrawą świąteczną w naszym domu. 
Robię je zawsze wcześniej, w ilościach hurtowych. Zamrażam. Dopiero po odmrożeniu, bezpośrednio przed podaniem je panieruję. 
Ze względu na dzieci robię wersję z pieczarkami, ale można je również zastąpić suszonymi grzybami. 
Jeżeli nie lubicie smażenia naleśników to możecie również przygotować krokiety z waflami

Składniki farszu ( na około 25 dużych krokietów):

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 700 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, majeranek
  • oliwa lub olej
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kapustę (odciśniętą z soku i pokrojoną na ok. 0,5 cm kawałki) oraz pieczarki (starte na tarce o dużych oczkach). 
Całość dusić przez około 45 minut (jeżeli za mocno przywiera można lekko podlać wodą). Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz ostudzić. 

Składniki naleśników:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • około 2,5-3 szklanki mleka
  • oliwa lub olej
Dodatkowo:
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól
Jajka zmiksować z cukrem (do krokietów robię lekko słodkawe ciasto - tak lubimy, fajnie kontrastuje z farszem i panierką). Dodać wodę oraz mąkę i sól. Dodawać partiami mleko, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję ciasta (dość rzadkie). Do ciasta dodać 2 łyżki oliwy. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (lekko posmarowanej oliwą). 


















Na ostudzonych naleśnikach układać farsz i zwijać je jak na zdjęciach powyżej. W tej fazie można je zamrozić. 
Krokiety panierować obtaczając w roztrzepanym i lekko posolonym jajku oraz w bułce tartej. Podawać jako dodatek do barszczu









7 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają :). Ile gram dałabyś suszonych grzybów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200 g suszonych powinno być ok, można też jako podstawę dać pieczarki i dodać do nich trochę suszonych:)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :). Pewnie już po Nowym Roku ale na pewno je zrobię. Pozdrawiam serdecznie, Edyta :)

      Usuń
  2. uwielbiam krokiety :) tak jak i barszczyk i pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy krokiety z kapustą i grzybami ... czesto robię je na obiad i jakoś nam się nie nudzą:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Krokiety zrobione. Zastanawiałam się czy nie dać surowego jajka do farszu, aby się "trzymał " ale ostatecznie zrobiłam tak jak w przepisie. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń